Giovanni van Bronckhorst Foundation

Giovanni van Bronckhorst Foundation

13 juli 2023

Nieuws

Afgelopen woensdag hebben wij voor het eerst gevaren met de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Directeur, Jacqueline Jonkhart heeft een mooi verslag gemaakt van de dag: “Om 10.00 komen we aan bij de ‘Helena’, die met smart op ons ligt te wachten in de Leuvehaven. De vele ohh’s en ahhh’s laten glimlachen verschijnen op de crew die ons ontvangt.

Als iedereen aan boord is beginnen we met een heerlijk stukje appeltaart. Inmiddels vragen de kinderen honderduit over wat alles is op het schip, waar we heen gaan varen en vooral of ze mogen helpen. Veel kinderen hebben nog nooit gevaren. En als ze al gevaren hebben dan is dat op een moderne boot geweest, maar niets komt in de buurt van de ‘Helena’.

Als we eenmaal klaar zijn voor vertrek, verdelen de kinderen zich over het dek. Sommige staan op de punt en fantaseren dat ze piraat zijn, anderen voegen zich bij de schipper en vragen of ze het schip mogen besturen. ‘Nog even wachten’. Een ander groepje zoekt een lekker plekje en kijkt met grote ogen om zich heen. Is dit ook allemaal Rotterdam? Als we richting de van Brienenoordbrug varen zien sommige kinderen puntjes van herkenning. Ze proberen met elkaar te ontdekken waar ze nu precies zijn.

Eenmaal aangekomen bij Kinderdijk springen we van het schip af wandelen we naar de molens. Voor de kinderen een compleet andere wereld. ‘Waar zijn we juf?’ ‘Ow, ik weet het!’, roept een ander. We zijn in Noorwegen! De begeleiders leggen uit dat we nog steeds in Nederland zijn en dat Nederland wereldwijd bekend staat om zijn molens. De kinderen hadden geen idee.

Het was een perfecte dag om de molens te bezoeken, want er stond erg veel wind. Best wel spannend hoor, als die wieken zo hard draaien. Alleen al zitten in het gras en er naar kijken is voldoende. Een enkeling gaat zelfs liggen en geniet van het groen, de open lucht, de wind, de vrijheid.

Eenmaal terug op de ‘Helena’ weten alle kinderen al waar ze de terugreis naar Rotterdam willen vertoeven. Een aantal in de kajuit om spelletjes te spelen, een aantal bij de schipper, want die hadden nog geen beurt gehad om het schip te besturen en een groep kiest ervoor om op het middendek te gaan liggen en te genieten van de zon, de wind en het prachtige uitzicht.

Al snel verschijnt de skyline van Rotterdam. De kinderen verbazen zich over de grote van hun stad. Ze hebben immers nog maar een klein stukje gezien. Hun wijk, hun school.. meer vaak niet.

Eenmaal terug aangekomen zeggen we de crew gedag en bedanken we ze voor een geweldige dag.

In de bus terug wordt er veel gekletst onderling. Over alles wat er gezien en ontdekt is. Dan is het tijd om naar huis te gaan… op naar morgen weer een nieuwe dag S.V.Gio. Bij vertrek veel knuffels en bedankjes. ‘Dit was de mooiste dag van mijn leven.’”