Doorn, ofwel Lummelbout

Doorn, ofwel Lummelbout

22 april 2024

Doorn, ofwel lummelbout

We hebben een nieuwe giek! Deze giek is gemaakt door de firma Blaauw uit Stavoren. Het is een mooie giek geworden die van verlijmd Oregon Pine is gemaakt. Terwijl de mastenmakers in Stavoren nog bezig waren, hebben wij in Rotterdam het ijzeren beslag van de oude giek gehaald en naar Stavoren gebracht, zodat de firma Blaauw het beslag op de nieuwe giek kon monteren.

Dat doen zij op traditionele wijze. Via deze link kunt u een video zien, waarin te zien is hoe de doorn in het hout wordt gebracht. De doorn is het stuk ijzer waarmee de giek, via een scharnier, vast zit aan de mast. Door de doorn te verwarmen en gloeiend heet in de giek te slaan, verkoold het hout van binnen en zal het niet gaan rotten. Als de doorn eenmaal vast zit, gaat het er nooit meer uit. Een hele oude techniek die nog altijd heel goed werkt!

Boudewijn