Update van gast Jac

Update van gast Jac

Update van gast Jac

18 december 2018

In Tenerife ging een deel van de gasten van boord en kwamen er nieuwe gasten weer bij, voor het laatste stuk naar Kaapverdië. Tot nu toe hadden we een heel afwisselende reis met bijna alle soorten weer. Dit laatste stuk beloofd rustiger te worden, en qua weersvoorspelling ook steeds lekkerder.

Maar er zijn ook hele stukken dat we niet meer vooruitkomen met alleen de zeilen, en dat de motor erbij moet. Bijkomend voordeel is dat er dan in de nacht geen wacht hoeft te zijn en je lekker kan doorslapen. Het blijft voor mij de reis van mijn leven! Nooit heb ik kunnen vermoeden dat een zeiltocht van meer dan 3000 mijl zoveel met een mens kan doen. En wat je in die tijd allemaal leert. Letten op de wind (als die er is), kijken naar de sterren in de nacht en ontdekken hoe men vroeger navigeerde. Aan boord is een heel gemoedelijke stemming. Bemanning en gasten werken met elkaar om het schip gaande te houden. Bijzonder is dan ook het werk van scheepskok Richard. Steeds weer tovert hij een complete maaltijd uit zijn kombuis. Maar dat geldt voor heel de bemanning. Allen zijn begaan met de gasten en het schip.

Ik ben dankbaar dat ik dit allemaal heb mogen meemaken. Morgen komen we aan op Kaapverdië, en is het klaar. Bijna 4 weken onderweg. Ik wens de Oosterschelde en haar bemanning een behouden vaart en een goede wind voor nog heel veel jaren.