Sterren kijken

Sterren kijken

Sterren kijken

11 april 2019

Vrijdagmiddag verzamelde de gastbemanning op de kade bij Palmeira. Sommige van de gasten kenden elkaar al van eerdere zeilreizen aan boord van de OOSTERSCHELDE. Voor hen was het echt thuiskomen. Zaterdag bracht de kok de laatste verse producten aan boord, en vroeg in de middag lichtten we het anker. Eerst lukte het niet, omdat de ankerlijnen verstrengeld waren. Kaapverdië was blijkbaar nog niet klaar voor ons vertrek.

Toen het probleem was opgelost voeren we weg met windkracht 5 en 3-meter hoge golven. Er waren wat mensen zeeziek, maar na een dag voelde iedereen zich weer fit. Met een felle zon voelde het al snel of we al weken aan boord waren in plaats van twee dagen. Er is niet veel verkeer op dit gedeelte van de oceaan. Geen andere schepen, geen dieren, geen zeevogels, geen zeewier. Een Braziliaans schip en een Portugees man-of-war schip waren de enige passanten.

’s Nachts zien we veel sterren; zelfs de meteorenzwerm de Virginiden! Aan boord oefenen we met de sextant. Na een paar dagen proberen, met handmatige berekeningen, en een app, worden we steeds beter!

De zeilen staan goed, en het lijkt haast alsof het schip weet waar ze naartoe moet; haar thuishaven!