Zigzag koers

Zigzag koers

Zigzag koers

25 april 2019

De mensen thuis vragen zich misschien af wat we aan het doen zijn op de oceaan, als ze kijken naar onze posities die zigzaggen op het log van de website. Het zit zo. Sinds we São Miguel achter ons hebben gelaten varen we een koers richting het noordoosten. Nadat we een paar uur hebben gezeild, viel de wind weg. Daarna hebben anderhalve dag op de motor gevaren om door het centrum van het Azorenhoog te komen. Dit was de eerste zig-koers. We vonden weer wind, maar deze kwam vanuit het noordoosten. We besloten koers te zetten richting het zuidoosten, omdat de weersverwachting voorspelde dat de wind zou draaien naar het noordwesten. Dit was de zag van de eerste zigzag.

De weersverwachting had gelijk! Eindelijk vonden we onze westenwind. En wat voor wind! We veranderden koers en zeilden richting het noordoosten. Dit was de tweede zig-koers. The noordwestenwind werd sterker en sterker tot wel 7-8 Bft. Windvlagen tot 40 knopen en golven tot 8 meter hoog. Vroeg in de ochtend scheurde het grootzeil ineens. We haalden het naar beneden. Met deze wind en golven konden we niet veel meer doen, dan mee te gaan met de wind. Zelfs zonder het grootzeil haalden we een snelheid van 9 knopen. Deze wind en koers hielden we 24 uur aan, richting het zuidoosten. Dit was onze tweede zag.

De volgende ochtend verminderde de wind, en konden we het grootzeil vervangen door het reserve grootzeil aan boord. Nadat we het zeil gezet hadden, draaide de wind naar het westen, en vervolgden wij onze noordoosten zig-koers richting Engeland. Gisteravond verdween de wind weer en zijn we op de motor door het centrum van de depressie gevaren. Met de typische motregen en een koud windje.

Vandaag zijn we aan de noordkant van de depressie. De wind trekt weer aan. De zuidwestenwind zorgt voor onze derde zigzagkoers richting het noordoosten. Nog een paar dagen te gaan voordat we bij het Kanaal aankomen.