Franse festivals

Franse festivals

Franse festivals

31 mei 2019

We zijn deze week aanwezig bij ‘Semaine du Golfe’, het maritieme festival in de Golfe du Morbihan, Frankrijk. Franse festivals vind ik persoonlijk altijd leuk. Voor een deel omdat Franse festivals altijd ‘met de Franse slag’ georganiseerd zijn. Niemand lijkt precies te weten wat, wanneer en hoe het gaat gebeuren, maar dat is helemaal niet erg, want op een of andere manier komt het altijd goed.

Ten tweede hebben Fransen een zeer goeie smaak als het om boten gaat. De hele dag kijken we onze ogen uit! Het ene mooie zeilsloepje na het andere klassieke jacht, dan weer een prachtige bakdekkruiser of een gerestaureerde klassieke speedboot. En alles wat drijft vaart, en alles wat zeilen heeft, heeft ook al de zeilen omhoog. Drie man in een bootje van anderhalve meter in 5 knopen stroom, het lijkt ze allemaal niet te deren. Iedereen geniet van elkaar en van het uitzicht.

Die stroom maakt het wel opletten geblazen, want met een beetje wind en stroom mee, liggen de snelheden hoog. Het diepe vaarwater meandert tussen de rotsen door en dus is een fout snel gemaakt. En vind maar eens een boei of een leading-line van een staak en een kerktoren in de verte, met letterlijk honderden zeilen in de weg…

Vandaag staat er bijna geen wind en is het prachtig zonnig weer. We spoelen het dek nog even, smeren ons in met zonnebrand en zullen zien hoe laat er hoeveel gasten gaan komen. Op voor een weer een dag opletten geblazen, maar gelukkig ook een lust voor het oog!