Liberty Tall Ships Regatta

Liberty Tall Ships Regatta

Liberty Tall Ships Regatta

21 juni 2019

Na een weekje stilliggen in Rouen was het heerlijk weer de zee op te gaan. We hadden de Parade of Sail van Rouen naar Radicatel gevaren met 112 gasten aan dek. Een groot spektakel met een geschat aantal toeschouwers langs de oevers van de Seine van 1 miljoen! In Radicatel aan een 6 meter hoge industriële kade 112 man van boord en 24 terug aan boord. Gedeeltelijk Frans, gedeeltelijk Nederlands, maar ook Engelsen, Canadezen, Amerikanen en ‘kiwi’s’ uit Nieuw-Zeeland.

Nog op de rivier de introductie gedaan met de loods aan het roer. Om 01:45 ’s nachts de loods van boord en voor anker 3 mijl van de startlijn van de race.Op de ochtend van de race liet de wind wat op zich wachten, waardoor de start werd uitgesteld tot 14:00. Hierdoor kreeg de gastbemanning iets meer tijd om het schip te leren kennen. Iedereen was gelijk al super enthousiast. De start was tussen 14:00 en 17:00, maar omdat er nog steeds bijna geen wind was dobberde alle schepen met 0,2 tot 0,5 knoop richting startlijn. Gelukkig kwam er een klein zuchtje en om 20:00 was ook het laatste schip over de start. Het werd een nacht van kruisen, lekker varen, dobberen, tegen de stroom in zelfs teruggezet worden en ineens weer met 6 knoop de goede kant op. Heel spannend omdat het veld heel dicht op elkaar bleef liggen. Gelijk al bewees het schip zich weer uitstekend met de ‘groten’ te kunnen meten wanneer het op ‘licht’ weer aan komt: lang lagen we op kop. Op de dinsdag om 10:00 uur gaf de raceleiding aan dat de race ingekort zou worden om iedereen de kans te geven tijdig Scheveningen te bereiken. De meest tactische slag was op dat moment meteen overstag te gaan wat bijna alle schepen dan ook deden. Met 8 knopen de goede kant op werden het toch nog hele spannende laatste uren. We finishten net achter de Wylde Swan en een behoorlijk stukje achter de MIR maar verder iedereen ruim achter ons latend!

Maarrrrrr door de relatief gunstige rating van de Oosterschelde zijn we er als winnaar uitgekomen! Groot feest met champagne! Nu moest helaas de motor erbij omdat de wind toch weer terugging naar het Oosten. De rest van de reis was veel motoren met afwisselend geen wind, mooi weer en dan weer hele zware onweersbuien. Op dit moment varen we onder zeil met wat motorondersteuning de Maasmond in en hopen voor middernacht in Scheveningen te zijn.