Runde

Runde

Runde

29 juli 2019

Tegen de tijd dat we langs Runde zeilden, stond er te veel wind om daar eens rustig naar de vogels te gaan kijken. Dus zeilden we door naar Ålesund waar we de nacht doorbrachten.

In de nacht ging de wind liggen en heel vroeg in de ochtend vertrokken we weer richting Runde. Daar was de deining een heel stuk minder en er stond bijna geen wind. Perfect weer om dicht langs de kliffen te scharrelen en de vele vogels te bekijken! En alsof hij wist dat we kwamen, zwom er welgeteld één hele papegaaiduiker in het rond. Gelukkig, want daar kwamen we voor!

De windverwachting was ronduit slecht: zeer weinig wind uit het noordoosten. Precies de richting die wij in moeten. Dus hebben we het plan gewijzigd en zijn de Romsdalfjorden ingevaren naar Åndalsnes. Daar hebben we een dag gelegen en de omgeving bekeken. Een paar gasten namen de trein door het Romsdal, anderen beklommen de berg en bekeken de omgeving van bovenaf.

Tegen vijf uur was iedereen weer aan boord en zijn we maar weer vertrokken. Het plan was om een baai op te zoeken en daar te BBQ-en, maar er stond zo weinig wind dat we besloten helemaal niet te ankeren en gewoon heel rustig varend te BBQ-en, zodat het uitzicht steeds verandert. Een laagstaande zon, groene bergen met hier en daar nog sneeuw ertussen, watervalletjes, staafkerken aan de oever en ondertussen een heerlijke vers-gegrilde maaltijd. Het was net een vakantie 😉

Aangezien de wind vandaag ook niet mee zou werken, besloten we naar het eilandengroepje van Grip te varen. Daar staat de op een na hoogste vuurtoren van Noorwegen (die viel een beetje tegen met ‘maar’ 47 meter). Ook hebben daar eeuwenlang mensen gewoond (tot 1974). Vlak voor het enige behuisde eiland zijn we voor anker gegaan en hebben een paar uur genomen om dit zeer kleine dorpje te bekijken. De kerk is de grootste attractie (met een schip van 12 meter niet heel groot, maar toch..) Deze kerk is gebouwd rond 1470 en het altaarstuk is in 1520 gemaakt in Utrecht en toen in deze kerk geplaatst. En er is nóg een stukje Nederlands vakmanschap in dit piepkleine kerkje, want het houten pijporgel is ook van Nederlandse makelij.

Verder hebben ze op Grip, naar eigen zeggen, de kleinste brandweerwagen van de wereld. De gemiddelde kruiwagen is groter…

Jammer genoeg was er nog steeds geen wind, dus zijn we op zoek gegaan naar zeearenden in de buurt van Veiholmen. Die lieten het afweten, maar gelukkig trok de wind langzaam aan. Dus konden eindelijk de zeilen erop en zijn we gaan kruisen. Nu zeilen we de avond in en zullen morgen eindelijk weer wind gaan krijgen uit een gunstige hoek. Dan laten we alle ‘sites’ even voor wat ze zijn en gaan we zeilend een mooie afstand afleggen richting ons doel: Bodø.