Poolcirkel

Poolcirkel

Poolcirkel

2 augustus 2019

Eén van de hoogtepunten deze reis is natuurlijk het oversteken van de poolcirkel. Dat kunnen we dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Sterker nog, dat mág niet! Eerst moet Poseidon toestemming geven. Daarom hebben we een stop gemaakt bij het eiland Vikingen, net iets zuid van de poolcirkel. Daar staat het ‘Arctic Circle Monument’, een perfecte plek om toestemming te vragen aan de god van de zee. Gelukkig was ik als enige de poolcirkel al overgevaren en kon dus de boot gaande houden tijdens de plechtigheid. Omdat Sara al boven de denkbeeldige lijn gevaren had (alleen nog niet overgestoken op een schip) was zij de perfecte persoon om de verplichte doop uit te voeren. Alleen moest zij dan wel als eerste. Dus goot zij de soeplepel met arctisch water als eerste over haar hoofd. Daarna volgde de anderen, één voor één. Toen iedereen gedoopt was kreeg iedereen ook zijn/haar certificaat, met de toestemming van Poseidon om deze gedenkwaardige lijn over te steken. Natuurlijk ook een uitgelezen moment voor een groepsfoto. Toen iedereen weer aan boord was zijn we de poolcirkel overgestoken en dit moment gevierd met een glas bubbels. Niet veel later lieten we het anker vallen voor de (niet heel donkere) nacht.

Vanochtend zijn we weer verder gegaan op onze weg naar Bodø. De wind leek ons eindelijk gunstig gezind en al snel stonden alle vierkante zeilen en het grootzeil met gaffeltopzeil. Met een kleine twee knopen en een warme zon boven ons zeilden we zowaar de goede kant op. Heel even.. Al snel draaide de wind weer tegen en voeren we de verkeerde kant op. Dus alle zeilen weer naar beneden en op de motor verder naar het noorden.

Naast ons was duidelijk de Svartisen gletsjer zichtbaar, dus zijn we afgeslagen het Holandsfjord in. Daar aan het eind hebben we deze gletsjer even van dichtbij bekeken en we varen nu weer het fjord uit, om nog wat mijlen dichter bij ons doel te komen voor we op zoek gaan naar een mooie plek voor de nacht. Laten we hopen dat er morgen en mooie wind te vinden is, dan zullen we de zeilen meteen weer hijsen..