Walvissafari

Walvissafari

Walvissafari

14 augustus 2019

Onze dag walvissen spotten werd een hobbelige dag. De wind kwam, zoals de laatste twee weken, uit het noordoosten, maar was gelukkig licht. Maar de deining, die dezelfde twee weken zich aan het opbouwen is, wordt niet na één nacht een heel stuk lager. Toch zijn we naar het eind van het continentaal plat gevaren, op zoek naar walvissen. Tijdens het ontbijt kwam er een vinvis vlak langs de boot, dus dat gaf goede hoop. Maar daar bleef het dan voorlopig ook bij.

In de middag zagen we een sea-safari-boot varen, die duidelijk ook op zoek was naar grote zeezoogdieren. Aangezien zij het gebied natuurlijk goed kennen zijn we die een tijdje gevolgd. Dat gaf een matig succes van een enkele spuiter in de verte. Een aantal gasten had het al opgegeven en was naar binnen gegaan. We voeren langzaam richting ons doel van de dag, toen er eindelijk weer een vinvis naast het schip opdook. Die hebben we een tijdje kunnen volgen, waardoor de meesten dit dier meermalen hebben kunnen zien. Gelukkig!

Inmiddels zijn we en paar dagen verder en hebben na een mooie hike bij Skaland een bezoek gebracht aan Husøy, een kleine vissersgemeenschap op een heel klein eilandje. Leuk om even rond te lopen, maar al snel hadden de gasten het wel gezien en zijn we verder gegaan op onze ontdekkingsreis in het noorden.

Het maken van concrete plannen hebben we al lang opgegeven en dat bleek gisteren een goede keuze. Er stond namelijk een lichte, maar bezeilbare wind. Dus kon de motor uit en gingen de zeilen erop. Met een kleine drie knopen schoven we door de fjorden en hebben heerlijk genoten van de omgeving.

Tegen de avond hebben we het anker laten vallen in de baai bij Nordby voor de nacht. Vandaag stond het laatste stuk van deze reis, richting Tromsø op het programma. Jammer genoeg was de wind pal tegen, dus een laatste stukje zeilen zat er niet meer in. Nu hebben we net het schip aangelegd en liggen midden in het centrum. Hier zullen we vanavond de BBQ aansteken en er een gezellige laatste avond van maken.