Sloep

Sloep

Sloep

31 januari 2020

Op het luikenhoofd op het middendek van de Oosterschelde staat een sloep. Het is een mooie, houten, overnaadse sloep van pak m beet vier meter lang en anderhalve meter breed. Er zitten ook vier roeispanen bij en een tuigje, bestaande uit een mast, een gaffelzeiltje met giek en een stag fokje.

Nu is het zo dat als zo’n houten boot lang op het droge staat, de gangen gaan krimpen en het kan gaan lekken. Dat is niet zo erg als het af en toe maar te water wordt gelaten zodat het hout weer wat vochtig wordt en het zich kan zetten, anders droogt het uit.

Dat hebben we gedaan in de baai van Tarrafal op Santiago. De sloep ’s avonds in het water gehangen in de davits en iedere ankerwacht wat water eruit gehoosd. De volgende dag in de middag hebben we, omdat hij toch in het water lag, het scheepje getuigd en er prachtig mee door de baai gezeild. Dat was leuk.