Het leven aan boord

Het leven aan boord

Het leven aan boord

12 februari 2020

Voor anker bij São Nicolau, het is prachtig weer, er is weinig wind en het schip slingert nauwelijks. Een groot deel van de gasten is vanmorgen met de dingy naar het eiland gebracht voor een excursie. Ik zit in de salon: een mooie scheepse ruimte waar net de lunch van de crew en een paar achtergebleven gasten is opgeruimd, en geniet van de rust.

We zeilen inmiddels 8 dagen over de Atlantische Oceaan tussen diverse Kaapverdische Eilanden. Het schip doet het goed, we hebben diverse koersen gezeild, met meer en minder wind, overdag en ’s nachts. De dimensies zijn enorm: zowel van het schip als van de omgeving maar ze passen bij elkaar. De omgeving is leeg, als we zeilend een eiland achter ons laten is er niks: geen land, geen tonnen, geen andere schepen, geen vogels. Allen wij, de wind, de golven en de kompaskoers; overdag de zon en ’s nachts de maan en de sterren.

Het leven aan boord is enerzijds comfortabel en anderzijds best wel zwaar. Comfortabel omdat er erg goed voor ons wordt gezorgd: het schip is prachtig en goed onderhouden, het materiaal is dik in orde. De hut wordt in de loop van de dagen steeds groter. De crew is goed op elkaar ingespeeld en vaart het schip vastberaden van eiland naar eiland en voor de gasten die willen wordt een handje helpen, waarmee dan ook, gewaardeerd. Er wordt heerlijk gekookt en elke maaltijd is een feestje, binnen aan tafel, met zijn allen. Het is ook best wel een beetje zwaar (en tegelijkertijd een uitdaging) om op een slingerend, en soms schuin liggend, schip tochten te maken van soms wel 20 uur met een internationaal gezelschap.

Elke keer komt er dan toch weer zo’n prachtig eiland. Dan is iedereen weer tevreden.

Kijkend naar de crew die met elkaar het zetten van de zeilen organiseert en ook nog eens de gasten aanstuurt om op het juiste moment aan de juiste lijnen te trekken, genieten wij met volle teugen van deze mooie tocht op dit fantastische schip. Veel dank aan Jan, Jonathan, Matu, Edson, Fernardie, Edward en Timo voor hun hartelijkheid, gastvrijheid en niet te stuiten energie als zeeman, gastheer, reisleider en gesprekspartner!

Maaike Steenstra em André Vink