Weinig wind

Weinig wind

Weinig wind

4 maart 2020

Zoals we in ons vorige bericht gezegd hebben proberen we zo veel mogelijk aan de wind te varen. De koers werd steeds beter dus konden we meer naar het noorden sturen. Helaas zijn theorie en praktijk twee verschillende dingen.

Vannacht hadden we (veel eerder dan verwacht) een hele mooie koers naar het noorden. Dat kan dan nooit lang goed gaan…. En inderdaad, de wind ging er helemaal uit. Met weinig wind, maar wel een mooie deining, staat er te weinig druk in het tuig om vol te blijven staan. Hierdoor gaan de zeilen ‘slaan’ en dat is dé manier om een zeil kapot te krijgen! Dus hebben we de meeste zeilen laten zakken en de motor gestart. Naar verwachting komt de wind vanavond weer voldoende terug om de zeilen te heisen en verder te gaan met een stil schip.

Ondertussen worden we geobserveerd door verschillende vormen van leven: een aantal vogels bekeken ons van een afstand (jammer genoeg te ver om met zekerheid te zeggen of het stormvogeltjes waren), meerdere keren zagen we dolfijnen (meestal Atlantic spotted dolphins) en een paar minuten geleden zagen we twee walvissen (dwergvinvissen) een stukje met het schip meezwemmen.

Verder hebben we vannacht de eerste druppels regen gevoeld waar het schip zo naar snakt. Nog lang niet genoeg regen om het Sahara stof uit de masten te spoelen, maar het geeft ons goede hoop. Vandaag straalt de zon en genieten we van het uitzicht.