De eerste etappe

De eerste etappe

De eerste etappe

14 maart 2020

We zijn nu al weer twee dagen onderweg sinds ons vertrek uit San Miguel op de Azoren. Op dit moment denkt de lezer misschien wel dat we terug gaan naar Rotterdam. We zijn rond het eiland naar het noorden gevaren tot ongeveer 40 graden naar het noorden. Nu zijn we richting het oosten gekeerd. De reden van deze manoeuvre was om uit het middelpunt van het hogedrukgebied te komen. Hier zouden we dan een noordelijke wind oppakken die ons hopelijk naar de Straat van Gibraltar brengt.

Vanochtend varen een mooie 5 tot 6 knopen met het breefok en de topzeilen. Het breefok is een enorm zeil van wel 150 vierkante meter. Dit zeil moet door vier mensen worden gedragen en zelfs door 8 mensen worden gehesen.

Als we terug kijken naar de eerste etappe van onze reis hebben we bijna 10 dagen fantastisch kunnen zeilen met mooi weer. Nu we van de lagere hoogtegraden komen is de theorie dat een wind uit het noordoosten ons naar het noordwesten blaast. Halverwege de Atlantische Oceaan zal de wind naar het oosten en later naar het zuidoosten waaien onder invloed van het Azoren Hoog. Met weinig wind in het hogedrukgebied wordt je naar een van de eilanden  in het westen van de archipel gebracht.

Deze keer hadden we echter slechts een paar dagen een sterke noordoostenwind. Toen pas begon de wind te draaien van noordoost naar zuidoost. Hierdoor konden we bijna in een rechte lijn naar Ponta Delgada op San Miguel zeilen. De wind bracht ons zonder oponthoud de haven in. Onze gemiddelde snelheid was 6.5 knopen.

Het zeilen was prachtig met mooi weer. Hierdoor zagen we overdag veel zon en ’s nachts de sterren. De uitrusting voor zwaar weer is dan ook nog niet uitgepakt. Dit alles was goed voor het moraal en de gemengde Brits/Europese bemanning heeft zich goed kunnen vestigen.

Een interessant detail is dat de overheid besloot om, een dag nadat wij aan waren gekomen, de haven van Ponta Delgada te sluiten. Gelukkig mochten wij wel vertrekken aangezien wij allemaal gezond waren. We ademen tenslotte niets anders dan de frisse zeelucht.

 

Guest crew-member Maarten van Eden