De kombuis

De kombuis

De kombuis

27 mei 2020

Er is mij gevraagd om een stukje te schrijven over het onderhoud en hoe het verder gaat aan boord van de OOSTERSCHELDE.

Het onderhoud gaat goed. Het schip gaat er elke dag beter uitzien. We gebruiken de extra tijd die we hebben vooral door veel te verven en te vernissen. Ook bedenken we andere projecten om benedendeks te doen en bijvoorbeeld projecten met de tuigage waar we normaal geen tijd voor hebben.

Één van deze projecten was het vervangen van een pijp onder de vloer van de kombuis. Je kon niet naar deze pijp kruipen. Daarnaast zat hij ook nog eens verstopt achter  een laag stenen en beton van ongeveer 20 cm dikte.

Ik was erg blij dat ik deze taak kreeg toegewezen. Gevuld met de frustratie van het ‘niet kunnen zeilen’, het niet naar huis kunnen en het niet naar de bar te kunnen begon ik. Helemaal klaar om wat beton te breken.

Dus, na een dag vol slaan, breken, puffen en zweten, kwam het doel in zicht. Gelukkig zat ik op de juiste plek en kon ik het werk afmaken. Hierna was ik weer helemaal klaar om terug naar buiten te gaan en het vernissen af te maken.

Met het verven aan dek zijn we bijna op het punt dat alles is geverfd. Dit is een punt waar we ons niet vaak bevinden en is erg bijzonder voor een schip als de OOSTERSCHELDE. Natuurlijk ging het sneller omdat het schip een paar jaar geleden is gezandstraald. Toch is het meeste te danken aan heel wat geduld en goed werk van veel verschillende mensen. Hier mogen we trots op zijn.

Dus, wanneer we eindelijk weer mogen zeilen, kan u beter uw zonnebril maar inpakken! Want de OOSTERSCHELDE zal glimmen en is helemaal klaar voor de toekomst. Wat dat ons ook mag gaan brengen.

Greetings from Rotterdam.

Jonathan