Van boven naar beneden

Van boven naar beneden

Van boven naar beneden

25 september 2020

De afgelopen weken zijn we verwend met weinig regen, veel zon en temperaturen van 25 tot 28 graden. Volgens mij hebben we zelfs het record van warmste week in september in Rotterdam verbroken! Dit doet een beetje denken aan het weer dat begin dit jaar dit jaar in Kaapverdië hadden.

De afgelopen tijd ben ik vooral bezig geweest met het ontroesten en verven van het beslag in de toppen van alle drie de masten. Nu ben ik bezig met alles wat ik kan vinden; lippen, sluitingen, spanschroeven van de tuigage glimt zonder dat er ook maar een streepje roest te zien is. Dit zijn de kleine details die het schip nog mooier maken, zelfs als ze op 30 meter hoogte hangen!

Ik vond het erg leuk om de afgelopen dagen boven in de masten rond te klauteren en de wereld voorbij te zien schieten van deze hoogte. Ook voor mijn collega’s was het fijn omdat zij mij even niet hoorden fluiten en zingen (hoop ik).

Maar deze week hebben we te maken met regenbuien en koude wind. Dit is geen ideaal weer om buiten te schilderen, dus heb ik mijn aandacht gevestigd op het andere uiterste van het schip: het ontroesten en verven van de bilge van de machinekamer.

Dit vraagt ook om veel lenigheid, want je moet plekken zien te bereiken waar je normaal niet bij kan. Een beetje zoals een extra moeilijk potje twister! Maar ook dit project geeft veel voldoening omdat je gelijk verschil ziet. De hele machinekamer krijgt zo een nette, uniforme uitstraling. Elke dag veranderen we een klein beetje meer in een superjacht!

Matu, matroos