Water en vlammen

Water en vlammen

Water en vlammen

13 oktober 2020

Zoals was voorspeld heeft het de afgelopen dagen veel geregend. Tussen de buien door regende het af en toe een uurtje niet. Die uurtjes werden gebruikt om de zeilen te hijsen en te drogen zodat wij ze weer goed konden opslaan.

Water

Het is erg belangrijk dat alle luiken en deuren aan boord waterdicht zijn. Zeker op dagen dat het veel regent en het water tegen de boeg omhoog spat en over het dek rolt. Het is dan ook normaal dat we regelmatig alle knevels en rubbers controleren. Deze keer tilden we de controle naar een volgend niveau.

We hebben eerst bij elk luik en bij elke deur gekeken of er licht tussen rubber en kozijn scheen. Daarna hebben we het staal gemarkeerd om te kijken of het afdichtingsrubber het wel aanraakt. Tenslotte hebben we een slang gepakt om de afdichtingen te testen met flink wat waterdruk. Hierbij slaagde de persoon die binnen stond er toch niet altijd in om helemaal droog te blijven..  Maar na wat spelen met verschillende rubber diktes hebben we het gewenste resultaat gelukkig bereikt.

Vlammen

Omdat de regen ons werk buiten verstoorde zijn wij aan kleine dingen binnen gaan werken. Ik ben mijn focus gaan leggen op de deuren. De lak zag er minder mooi uit door alle handen die de deuren aanraken vlak bij de deurknoppen. Het zou een hele operatie zijn om de alle deuren helemaal kaal te maken, daarom heb ik alleen maar delen van de deur opnieuw gelakt. We willen niet dat dit zichtbaar is dus ik heb de nerf van het hout zorgvuldig gevolgd voor een mooi resultaat. Het kale hout leek een beetje op vlammen op de donkere deuren. Door het aanbrengen van verschillende lagen verdwenen deze vlammen langzaam weer.

Het is erg leuk om te zien hoe kleine dingen een verschil maken in het uiterlijk van het schip. Ondanks dat ik het erg jammer vind dat we niet kunnen zeilen ben ik elke dag weer tevreden met wat we hebben gedaan.

 

Timo Naef, Matroos