De jol

De jol

De jol

6 januari 2021

Sinds we stil liggen hebben we al verschillende herinneringen met u gedeeld. Twee weken geleden deed Urs zijn verhaal. Vandaag geeft Bertil ons een kijkje in zijn avontuur op Kaapverdië.

Bertil vertelt: “Een onvergetelijke ervaring op de OOSTERSCHELDE, Februari 2020 in Kaapverdië.

Ik heb lang geleden leren zeilen op een Valk, puur door het te doen. Toen ik achter het roer van de Oosterschelde kwam te staan was dat niet veel anders. Voel het schip, voel de wind, voel hoe het schip door het water gaat en hoe de wind het schip laat bewegen. Ook op koers houden ging lang goed, tot er een stukje theorie bij kwam over het kompas, en ja hoor, door me op het kompas te concentreren werd ik zeeziek. Ik vond dat verder niet erg, maar laat mij maar zeilen op gevoel. Het kompas is echt een hulpmiddel. Ik ben tijdens het zeilen deze reis 90% op het dek gebleven, wat is het fijn om op zo’n schip de wind en het water te voelen. Ook het hijsen en zetten van de zeilen, navigeren en koers uitzetten op de zeekaart, of gewoon een uur lekker zitten kijken met een drankje, is genieten. Maar het extraatje moest nog komen…

São Nicolau… Ik weet zo niet welke dag, maar ik ging met Nathalie terug naar de Oosterschelde na een excursie, de andere gasten gingen nog wat wandelen. Jan en Jenny hadden het Jolletje te water gelaten omdat het hout wel weer eens water nodig had. De mast en zeilen hadden ze geïnstalleerd en ze waren in de kom voor de haven aan het zeilen. Op het moment dat wij de Oosterschelde opstapten en Jan en Jenny gingen aanmoedigen, kwamen ze langszij. Jan besloot de Jol aan te leggen en stapte over op de Oosterschelde om ons ook de kans te geven op het Jolletje. Jenny had het roer van de Jol, ik ging aan de fok. Nathalie ging hozen. Toen Nathalie opmerkte “ik heb nu al meer dan 20 jaar met jou gezeild, maar jou nog nooit aan de fok gezien” mocht ik het roer van de Jol overnemen van Jenny. We hebben in de baai onder de draaiwinden van de berg van het eiland nog doorgevaren tot zonsondergang. Echt onvergetelijk!

Dankjewel bemanning en gasten voor een fantastische zeilervaring,

Groetjes Bertil”