Update Bernt

Update Bernt

Update Bernt

9 maart 2021

Vorig seizoen begon voor mij met veel plannen, waaronder natuurlijk ook weer een periode op de OOSTERSCHELDE. Toen de eerste lock-down kwam hadden we allemaal nog een goede hoop op een normale zomer. Hoe anders zou dat worden. Tja, en wat ga je dan doen als blijkt dat er helemaal niet gezeild gaat worden? De eerste maanden thuis waren best ontspannend, ik had nog de afronding van het les seizoen op de EZS, de examens waren net op een min of meer normale manier geweest maar de herexamens werden al een hele uitdaging.

Ik was inmiddels ook begonnen als ISM-ondersteuning bij Rood Boven Groen, de ISM-audits gingen begin van die zomer gewoon door dus daardoor had ik toch nog een beetje contact met de vloot.

Een hele bijzondere klus kwam eraan via de EZS. Een Portugees Tall Ship, de Santa Maria Manuela, zocht een manier om beter met hun schip te leren omgaan dan ze deden. Of de EZS daar iets mee kon. Samen met Klaas Gaastra ben ik twee weken met ze mee geweest, alleen alle bemanning, geen gasten. Wel een hele bijzondere eer om als Nederlanders gevraagd te worden Portugezen te helpen zeilen. We hadden een hele mooie reis, het enige doel was zeilen.

Deze winter begon de EZS op aangepaste wijze weer met lessen op school, sinds 18 december is dat geheel digitaal. Alleen de examens mochten we nog fysiek op school houden. Wel heel bijzonder voor een school waar tot vorig jaar het krijtje op een schoolbord de norm was. Nu dus alles via teams, YouTube en opnames van lessen.