Japan 24 jaar geleden

Japan 24 jaar geleden

16 april 2021

Nieuws

24 jaar geleden was de OOSTERSCHELDE bezig met de eerste reis rond de wereld. Aanleiding was een uitnodiging om deel te nemen aan een Tall Ships Race van Hongkong naar Japan. Een stukje uit het logboek van precies 24 jaar geleden: “We ankeren om 16:35 onder de steile kust van het kleine eilandje Take Shima. Op een paar mijl westelijk rijst de actieve vulkaan van Io Shima uit de zee op, 700 meter hoog, rook komt uit de mond en uit gaten in de wand. Velen gaan de wal op; er is één gehucht van ±100 personen. Aan boord wordt met gesprokkeld hout de barbecue voorbereid.

’s Avonds, na de barbecue, scharen zich in het ruim enkele mensen rond Suleiman, die met muziek uit Oman zijn Nieuwjaar aanloopt. Aan dek begeleidt Sergey zichzelf op de gitaar, met liedjes over zeemannen, liefde vriendschap en de vrienden die in Afghanistan zijn gesneuveld, zoals hij simpelweg aan ons uitlegt. Hironori en Kazuko oefenen de Japanse papiervouwkunst met grot en kleine vellen en bieden mooie vogels aan. De maan staat hoog, in het eerste kwartier. Duizenden krekels aan de kant, een zee die ongelofelijk fel turquoise oplicht, en in de verte een nachtvisser, met zijn boom vol kunstlicht. Wat een avond. De OOSTERSCHELDE wiegt zachtjes op de deining.”

Foto: Pieter Nijdeken. Voor Kagoshima, met de vulkaan Sakura Shima 19 april 1997.