Update van Bernt

Update van Bernt

1 juli 2021

Update van Bernt

In het weekend van 26 en 27 juni hadden we weer twee dagtochten vanuit Scheveningen. Ondanks de slechte weersverwachting hadden we twee fantastische dagen. Genoeg wind om alle zeilen te kunnen zetten en toch nog lekker vooruit te komen. De tweede dag was onze eerste Vriendendag, heel veel oud bekenden en toch ook weer gasten die al vaak aan boord waren maar die ik nog niet ontmoet had.

Nu alweer de voorlaatste dag van deze korte Noordzeereis. We vertrokken uit Scheveningen met een zwakke noordenwind, prefect om samen met de gastbemanning de zeilen te hijsen en netjes bij te stellen. Na twee lange slagen naar west en oost nam de wind langzaam toe en in de avond lagen we met ruime wind op koers richting Scheveningen. De Westerschelde opgevaren door de zuidelijke ingang langs de Belgische kust en om 04:00 uur de volgende ochtend lieten we het anker vallen op de Rede van Vlissingen. Iedereen even bijslapen en na ontbijt lekker rommelen aan dek. Klimmen in de ra’s, vissen of gewoon een boekje lezen. Om 12:00 uur door de grote sluis naar onze ligplaats aan de Piet Heinkade.

Donderdag heel vroeg weer door de sluis en net na het ontbijt draaide de wind zoals voorspeld naar WNW. Alle zeilen omhoog en om de punt val Walcheren afgevallen naar aan koers “knik in de schoot”. Dat is dus net niet helemaal zo hoog mogelijk aan de wind. Met ruim 9 knoop ging het weer noordwaarts. Inmiddels IJmuiden gepasseerd maar het lijkt erop dat we vannacht en morgen steeds minder wind gaan krijgen. Of we dus helemaal nog naar Texel doorzeilen is erg onwaarschijnlijk. Maar mooi is het zo in ieder geval.

De foto is genomen door een voormalige stuurman van de Gulden Leeuw die nu als stuurman Handelsvaart voorbijkwam op een coaster en ons gespot heeft.