Het Kanaal

Het Kanaal

16 juli 2021

Het Kanaal

Dat de wind op de Noordzee niet mee zou gaan werken wisten we en daarom gingen we het Engelse Kanaal door. Maar hier werkt het ook niet echt mee.. Het begon allemaal perfect met een noordelijk briesje dat ons prima op weg hielp. Al snel echter begon de wind westelijker en westelijker te worden. Maar dat mocht de pret niet drukken, dan gaan we kruisen.

Eerst diep de Baie du Seine ingevaren, om daar de stroom mee te pakken tijdens de klap naar het noorden. Dat ging mooi. Toen kwam, verwacht, de stroom weer tegen en maakten we minder en minder west. Maar de wind ging langzaam terug naar het noorden, dus onder de Engelse kust gingen we overstag en maakten, met de stroom mee en een rustige wind, prima voortgang naar het westen.

Alleen vandaag schoot het allemaal niet meer zo op! Met de stroom tegen begon de wind verder en verder af te nemen, waardoor het een gevecht werd tussen onze gang door het water en het water zelf. Dit kwam na 6 uur neer op een gelijkspel. Maar toen kregen we de stroom weer mee en gingen wij onze mijltjes aftikken. Nee hoor, het kleine beetje wind wat we hadden keerde tegen ons en kwam weer uit het westen.

Toen de stroom weer tegen begon te staan, ging de wind liggen en was er geen beginnen meer aan. Dus hebben we ons gewonnen moeten geven, de zeilen laten zakken en de motor gestart. Aanvankelijk voor een paar uurtjes, omdat de verwachting was dat de wind, zij het zwakjes, terug ging komen uit het Noord-Noord-Oosten. Dat zou fijn zijn, maar die wind heeft ons nog niet gevonden..

De zee is helemaal blak, alsof er olie overheen gegoten is, wat dankzij een erg mooie, knalrode zonsondergang prachtig gekleurd werd. Als je hiervan een schilderij zou zien, zou je de schilder niet geloven.

Nu maar hopen dat er snel een zeilbaar windje ons tegemoet komt en de motor kan gaan slapen..