Stukje Schotland

Stukje Schotland

22 juli 2021

Stukje Schotland

Na de Ierse Zee kwamen we in een van mijn favoriete gebieden om rond te mogen varen: de Hebriden. Ik vind dit leuk vaarwater omdat het hele gebied heel mooi is en er vele mogelijkheden zijn. Normaal gesproken zijn de dorpjes en (vaak bijbehorende) whisky-stokerijen een makkelijke keuze voor vermaak van de gasten. Nu zijn die mogelijkheden wat minder. Niet omdat de Schotten zelf heel moeilijk doen, maar vooral omdat wij onze bubbel willen vasthouden. Maar toch wilde ik de gasten graag iets mee laten pikken van dit prachtige gebied en kon er dus niet gewoon aan voorbij varen!

Eerst voeren we aan de oostkant van Jura omhoog, langs het huis(je) waar George Orwell zijn ‘1984’ geschreven heeft. Daarna hebben we ons door de Corryvreckan laten spoelen, wat zelfs bij doodtij nog een leuk en leerzaam stukje water is en een goede plek om het verschil tussen eddy’s en overfalls duidelijk zichtbaar te maken. Toen we net de Firth of Lorn ingespuugd werden, kwam er meteen een aantal witflankdolfijnen kijken bij het schip.

Iets noordelijker sloegen we af, de Sound of Mull in: het water tussen het vaste land en het eiland Mull. Aan het eind hiervan ligt het plaatsje Tobermory, een goed voorbeeld van een pittoresk dorp. Daar heeft Richard met alle mogelijke bescherming de supermarkt ‘geplunderd’ en hebben de gasten lekker gewandeld in de bossen rond de baai.

Vroeg in de ochtend hebben we het anker omhooggetrokken en zijn we om Mull heen gevaren richting Staffa. Dit omdat we het de vorige dag over Mendelssohn gehad hadden en hij de inspiratie voor zijn welbekende ouverture heeft opgedaan in Fingal’s Cave. Dus na het ontbijt hebben we iedereen afgezet op het eiland en hebben ze de grot kunnen bekijken op dit unieke, uit zeskantige basaltkolommen bestaande eiland.

Toen iedereen weer aan boord was hebben we de zeilen gehesen om zo veel mogelijk gebruik te maken van de langzaam opkomende wind. Inmiddels zijn we zuid van Barra Head langsgegaan en varen zo hoog mogelijk aan de wind. De verwachting is dat die gaat draaien naar het oost-noord-oosten en wij zo naar St Kilda kunnen zeilen. Daar zullen we morgen in de loop van de dag aankomen. Hier nemen we rustig de tijd voor we verder naar het noorden zeilen richting de Faeröer Eilanden.