Resumé halverwege

Resumé halverwege

29 juli 2021

Resumé halverwege

We zijn ongeveer halverwege de reis en hebben onze grootste uitdaging gehaald: de Faeröer-eilanden. Van deze eilanden hebben we nog weinig mogen zien, de mist houdt het meeste voor het zicht verborgen. Maar wat we zien is adembenemend mooi! En de flarden mist erbij maken het eigenlijk nog mooier!

Bij aankomst gisteren in Sørvágur op het eiland Vágar werden we verwelkomd door de mannen van de immigratie. Dat is meestal niet zo’n goed teken, deze keer echter was het juist fijn! Ze gaven aan waar we langszij konden liggen en gaven ons een berg informatie over mooie plekken op de eilanden. De eerste formaliteiten waren snel gedaan.

Toen kwam de volgende uitdaging: iedereen moest een PCR-test doen en in quarantaine tot de uitslag bekend is. Dus hebben we een bus geregeld en zijn we met z’n allen naar het vliegveld gegaan, waar het testcentrum speciaal voor ons open was gebleven. Daar kwam een mevrouw van de douane vertellen welke formulieren zij graag wilde hebben. Zij kwam later op de dag de ingevulde lijsten ophalen. In- en alvast uitklaring geregeld.

Vanochtend waren de resultaten van de tests binnen en bleek iedereen, zoals verwacht, negatief getest. Dus vandaag kan iedereen de eilanden verkennen. Daarover zal ik later meer vertellen.

Maar, resumé halverwege.

De wind, of het gebrek eraan, speelde een grote rol. Zonder motor hadden we waarschijnlijk nog steeds in de Ierse Zee rondgedobberd. Dankzij de motor konden we de wind opzoeken en mooie stukken zeilen.

Maar, er was geen wind omdat een hogedrukgebied ons volgde. Dit zorgde wel voor supermooi weer met heel veel zon en kalme zeeën. En mede door die kalme zeeën hebben we bijna dagelijks veel zeeleven kunnen spotten!

Zo zagen we tot nu toe:
Zeehonden, gewone en grijze
Bruinvissen
Gewone dolfijnen
Witflankdolfijnen
Noordelijke butskoppen (waarschijnlijk)
Grienden
Dwergvinvissen
Noordse vinvissen
Gewone vinvissen

En natuurlijk de vogels niet te vergeten:
Verschillende soorten meeuwen, zoals de drieteen-, mantel- en kokmeeuw.
Noordse stormvogels
Atlantische stormvogeltjes
Vale stormvogeltjes
Kuifaalscholvers
Visdieven
Zeekoeten
Alken
Jan-van-genten
Papegaaiduikers
Jagers (klein, middel en groot)
Noordse sterntjes
En waarschijnlijk nog wel anderen die we niet herkend hebben.