Faeröer

Faeröer

31 juli 2021

Faeröer

Zoals eerder beloofd zou ik een stukje schrijven over de Faeröer-eilanden als we er wat meer van gezien hadden.

Onze eerste stop was, zoals gezegd bij Sørvágur, op het eiland Vágur. Een rustig dorpje met weinig spannende dingen. Maar een prachtig gebied om te wandelen! Een paar gasten zagen deze kans al snel en kwamen helemaal voldaan terug aan boord. Een enkeling heeft zelfs een duik genomen in het ijskoude fjord!

Anderen hebben met een gehuurde auto een groot deel van de eilandengroep verkend. Door de vele tunnels tussen de eilanden is dat heel goed te doen. Ook zij hebben een heerlijke dag gehad en kwamen vol verhalen terug.

Ook waren er mensen die van de gelegenheid gebruik maakten om gewoon even een dagje niks te doen. Een boekje lezen in de salon, foto’s bewerken op de laptop, gewoon even niks.

Na een dag in Sørvágur wilden we vanaf het water wat meer van de eilanden zien en zijn we richting het noorden gevaren, langs de westkant van Streymoy en de noordkant van Eysturoy, om tussen Eysturoy en Kalsoy naar binnen te duiken. Door de mist zagen we ‘buiten’ niet veel, maar eenmaal in de fjorden trok af en toe de mist een stuk op en waren de uitzichten adembenemend. Om er zo veel mogelijk van mee te krijgen zijn we een aantal van de inhammen aan de oostkant van Eysturoy zo ver mogelijk ingevaren. Hier en daar werden we opgeroepen door een vriendelijke havenmeester die vroeg wat we kwamen doen. Ze leken wat beteuterd als we zeiden dat we alleen even een kijkje kwamen nemen.

Ons doel voor de dag was de tweede stad van de eilandengroep; Klaksvik op het eiland Borðoy. Dit vissersstadje met 5000 inwoners (10% van de gehele bevolking) ligt mooi om een smal fjord gebouwd. Hier werden we vriendelijk ontvangen door de havenmeester, die maar wat trots was dat er zo’n groot zeilschip in Klaksvik kwam liggen. Dat hadden ze al jaren niet meer gezien!

Ook de honorair consul van Nederland kwam een kijkje nemen en nam Richard mee shoppen. Hijzelf was werkzaam in de visindustrie, dus we kregen twee dozen vis van hem, zijn zus was eigenaresse van de groothandel. Daar kon onze kok het meeste wat hij nodig had krijgen in lekkere grote verpakkingen en we mochten niet betalen. Wat een gulle daad van Hanus Hansen en zijn zus. Nogmaals hartelijk dank!

De gasten hadden allen hun eigen plan getrokken. Sommigen gingen het dorpje in en een beetje winkelen, iemand had een sauna gespot en heeft de hele ochtend zitten badderen. Weer anderen gingen voor een vroege, maar zeer uitgebreide lunch.

Zelf wilde ik de benen strekken en ben de berg op gelopen, op zoek naar een paar uur geen mensen om me heen en mooie uitzichten. Die heb ik gevonden boven op de Klakkur. Af en toe had ik een prachtig uitzicht over de fjorden, een paar minuten later zag ik niets meer door de dikke mist. Maar als die wolk dan weer voorbij was.. Adembenemend mooi!

Ik had hier graag nog veel langer willen rondvaren om meer van de eilanden te kunnen zien, maar het weerbericht vertelde dat het tijd was om te gaan. De noordelijke winden, die het ons lastig maakten hier te komen, gaan langzaam uit en dan komt er een zuidelijks stroming aan. Dus hebben we vanochtend de trossen losgegooid en de Faeröer achter ons gelaten.

Ons eerstvolgende doel is de Shetland-eilanden, waar we verwachten morgenavond (zondag) aan te komen. Waarschijnlijk gaan we daar niet aan land, maar zeilen we tussen de eilanden door en ankeren we in een baai, zodat we toch een beetje van deze eilanden kunnen zien, ruiken en proeven.