Op naar de werf

Op naar de werf

8 september 2021

Op naar de werf

Voor het geplande onderhoud deze periode (het vervangen van een gedeelte van het vlak) hebben we een heel geschikte scheepswerf gevonden, Talsma, in Franeker. Deze mensen hebben er zin in en dat moet je hebben bij een klus als deze.

Nu ligt Franeker aan het Van Harinxmakanaal. Voor een scheepswerf heel handig. Alleen hangen er hoogspanningskabels boven dit kanaal, 30 meter vanaf het water. De stengen van de OOSTERSCHELDE steken zo’n 34 meter boven het water uit. Dat past dus niet onder die kabel door en dus hebben we de stengen geschoten.

In Harlingen, waar we door de sluis het kanaal op gaan, hebben we dit eerst voorbereid. De ra’s hebben we er in Rotterdam al uitgehaald. In Harlingen is met behulp van een kraan iedere steng iets opgetild zodat we de slotbout (de pen waar de steng op rust) eruit konden slaan en de steng konden laten zakken. Nu hangen de stengen langs de mast naar beneden in een touw, te wachten tot ze weer gehesen kunnen worden als we weer terug onder de kabels zijn doorgevaren.

Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om een deel van het interieur, een aantal tanks en wat leidingen uit het schip te halen zodat de staalwerkers straks goed de ruimte hebben om te kunnen werken.

Later meer, Groet Jan