Zwaar weer

Zwaar weer

27 maart 2022

Nieuws

De voorspellingen zeiden dat het lagedrukgebied wat wij wilden gaan gebruiken om naar het noorden te komen ons stevige winden zou gaan geven met een maximum van ongeveer windkracht 8. Met een klein tuig erop kan de ‘Oosterschelde’ dat prima hebben. Maar omdat een voorspelling altijd een voorspelling blijft, hielden we een beetje rekening met meer wind dan voorspeld. En dat was maar goed ook…

Gisteren doken we het laag in en al snel bleek dat de voorspellingen het niet bij het juiste eind hadden. De windkracht 8 was snel bereikt en in buien trok de wind aan tot ver boven de 50 knopen, wat neer komt op windkracht 10. En dan heb je ineens niet zo veel meer aan alle mooie plannen die je gemaakt hebt, de wind en de zee zijn dan gewoon de baas! Maar toch hebben we aardig wat mijlen kunnen maken naar het noorden voordat we door de langgerekte kern werden opgeslokt. Daar is het dan altijd een stuk rustiger qua wind en dat gaf ons de tijd om ons plan en de bijbehorende zeilen opnieuw te overdenken.

Vandaag, morgen en de komende dagen zullen we met de westkant van deze depressie te maken hebben. En de voorspellingen zeggen dat de wind net achter de kern ook tot windkracht 8 kon optrekken, waarvan we inmiddels hebben geleerd dat dat makkelijk meer kan worden. Daarom hebben we besloten om met een heel klein beetje zeil zo langzaam mogelijk te gaan, om het gewoon over ons heen te laten trekken. Dan maken we niet de hoogte die we graag wilden hebben, maar zijn we wél relatief snel van dit zware weer verlost.

Zogezegd, zo gedaan en eenmaal uit de kern bleek dit al snel een goede beslissing. De wind trok meteen aan tot rond de 45 knopen en in buien weer dik boven de 50! Af en toe zakt de wind er een heel stuk uit, om vervolgens weer ineens aan te knallen, alsof er iemand aan een knop zit te draaien: 6 Bft, 9 Bft, 7 Bft, 10 Bft, 5 Bft…

Het schip heeft in haar lange leven al vele malen bewezen dat zij het kan hebben en dat blijkt ook nu weer duidelijk het geval. Alleen de bemanning heeft het zwaarder. Want als je op bent, ben je bezig je staande/zittende te houden. Maar als je af bent en lekker wil slapen, lig je je vast te houden in je kooi en slaap je tussen de halen die het schip maakt door. Daar rust je niet heel lekker van uit.

Maar er zijn ook mooie kanten aan zwaar weer:

Tussen de buien door schijnt de zon volop. En dan (terwijl je je muts moet vasthouden) kijkend naar de golven, die hoger en hoger rijzen tot ze even in een doorzichtige punt veranderen waar het zonlicht doorheen schijnt, voordat ze aan flarden worden geblazen en als witte streken op het water eindigen.

Of, terwijl we op een golf zitten en je kijkt naar de strakke regenboog die in de verte onder de volgende bui hangt en ineens zakt de golf onder je weg en zie je niets anders dan water om je heen. Van een blik op een weidse zee, naar alleen zicht op een heel klein stukje natte wereld.