Weer over het weer

Weer over het weer

5 april 2022

Weer over het weer

Toch weer even over het weer! Dat het niet meezit tijdens deze reis, is inmiddels wel bekend. Na een paar weken op zee is het altijd fijn om een stop in het vooruitzicht te hebben. Aangezien we achter lopen op schema, en we de motor veel hebben moeten gebruiken, hebben we een stop gepland bij Gibraltar.. Een prima plaats om te bunkeren en voor een aantal gasten om van boord te gaan. Het enige is dat we er dan wel moeten komen…

Al motorzeilend kwamen we zo’n 50nM ten zuiden van de Straat van Gibraltar bij de Marokkaanse kust uit. Eenmaal hier, werden de golven wat minder hoog en hebben we een aantal klappen gemaakt om bij de Straat de geraken. De voorspellingen waren niet gunstig: een stevige oostenwind.

Nog voordat we bij de Straat van Gibraltar aankwamen, stond er een bijzonder harde wind, en hoe dichterbij we kwamen, hoe groter de deining werd. Het werd vrij snel duidelijk dat wij hier niet doorheen zouden gaan komen. We zijn omgedraaid om ons anker te laten vallen onder de Marokkaanse kust, in de buurt van een heleboel vissersbootjes die duidelijk ook lagen te schuilen.

Toen we hier eenmaal aankwamen, werden we opgeroepen niet te ankeren binnen 12nM van de kust. Echter, nog verder uit de kust wordt het te diep voor onze ankerketting, dus ankeren bleek geen mogelijkheid meer. We zijn nog verder afgezakt langs de kust, in de hoop ergens anders wél te mogen ankeren. Ons oog was gevallen op Larache, net buiten het gebied dat gecontroleerd wordt vanuit Tanger. Hier aangekomen kwam er een RHIB van de Marine op ons af. Meestal voorspelt dat niet veel goeds, maar na de controle van papieren en een rondje over het dek, werden we vriendelijk geëscorteerd naar een plekje waar we ons anker mochten laten vallen. Helemaal top!