Escale à Sète

Escale à Sète

15 april 2022

Escale à Sète

Deze week liggen we stil in de haven van Sète, waar het maritieme festival ‘Escale à Sète’ in volle gang is. Dit festival, net als de meeste maritieme festivals, is een heerlijke mix van (zeil-)schepen, roeiboten en andere (kleine) vaartuigen. Op de kade staat het vol met stands met allerlei nautische dingen. Tijdens deze editie wordt in Sète Nederland geëerd. Nederland en Nederlandse schepen zijn daarom ook goed vertegenwoordigd.

Wij liggen in het ‘Hollandse dorp’, samen met de ‘Morgenster’ en een aantal platbodems die speciaal voor deze gelegenheid helemaal naar Zuid-Frankrijk zijn gekomen. Voor hen betekend dat ruim twee maanden varen door allerlei kanalen en ongeveer 220 sluizen!

Naast ons op de kant staat een vis-rokerij (waar wij geregeld een deel van onze lunch halen), een kaasboer met Hollandse kazen, een smid en Edwin en Liesbeth te Velde. Deze laatsten vragen hier aandacht voor hun project in Hoorn waar ze een VOC Fluitschip bouwen uit afval-plastic. Zij zijn zeer gedreven mensen die vol enthousiasme vertellen en laten zien waarom en hoe ze dat doen. Overal op het festival lopen verschillende soorten muziekgroepen rond die hun kunnen laten horen. De een nog luider dan de ander. Drumbands, doedelzakkers, fluitisten, noem het maar op, ze zijn er allemaal.

Maar de mooiste, leukste en gezelligste vind ik altijd Reinier Sijpkens met zijn ‘Notendop’. Een vrolijke man in een nog vrolijker beschilderd bootje van misschien 2 meter, helemaal versierd met bloemen en attributen, waar hij achterin zit met zijn trompetten en andere blaasinstrumenten om zich heen en in het midden staat zijn kleine draaiorgel. Hij brengt serenades en steelt simpelweg altijd de show.

Wij liggen hier langs de kade en zijn de hele dag open voor het publiek. Per dag komen er vele honderden mensen langs om het schip van binnen en van buiten te bekijken. Daarnaast hebben we in de middag en avond steeds recepties aan boord voor bedrijven, sponsoren, de gemeente, enzovoorts. Kortom het is een drukke, maar ook hele gezellige week. Tot nu toe was het ronduit druk. ik ben benieuwd wat dit Paasweekend gaat brengen.