Op naar Kiel!

Op naar Kiel!

18 juni 2022

Op naar Kiel!

‘Respect voor onze kapitein Jan, die ook ’s nachts op drukbevaren Elbe precies de ingang van de sluis bij Brunsbüttel weet te vinden. Het schutten is met 30 centimeter hoogteverschil zo gebeurd, maar het betalen duurt wat langer. Uiteindelijk kunnen we met matroos Julia aan boord de sluis weer verlaten.’

‘Er wordt even aangelegd, dus de witte wacht kan om half vier naar bed. Van Jenny mogen we er om vijf uur weer uit als we op de motor verder door het Noord-Oostzeekanaal varen. Toch kies ik voor een aantal extra uurtjes slaap. Het is bijzonder om met de Oosterschelde een keer op een kanaal te varen terwijl je de vogeltjes hoort fluiten.’

‘Ook indrukwekkend is de zweefbrug uit 1913, bij Rendsburg: één van de acht die er nog op de wereld zijn! En deze werkt ook nog! Onder de grooste staalconstructie van het spoorviaduct zweeft een gondel die nog steeds dienst doet als pontverbinding tussen de twee oevers. Na 100 kilometer kanaal komen we bij de sluis naar het Kieler fjord en de Oostzee. Yes, we hebben wind! Alle zeilen erop en genieten maar. We gaan lekker scheef op dit mooie en drukke water, met honderd kleine zeilbootjes in een wedstrijd aan de ene kant en containerschepen aan de andere kant: alles is aanwezig op het water! Ook nu weer een mooi stukje stuurmanskunst en na een paar dagen teambuilding gaat het over stag gaan als een geoliede machine. Op naar Kiel, waar we als afsluiting genieten van een heerlijke barbecue. Tot de volgende keer!’

-Andrien