Tall Ships Race 1

Tall Ships Race 1

18 juli 2022

Tall Ships Race 1

We verlieten Esbjerg in een Parade of Sail met een paar duizend toeschouwers op het strand. Het woei nog steeds 26 knopen, dus de meeste schepen hebben niet veel zeil gezet. De Oosterschelde had natuurlijk twee gereefde gaffelzeilen en een fok gehesen, nog voordat de wind er goed in stond! Evengoed een prachtig aanzicht.

Aan boord een groep van 24 jongeren uit Denemarken en Nederland. De jongste 16 jaar en de oudste 24. Al meteen aan het begin van de race werd afgesproken om alleen Engels te spreken, om de Nederlanders en Denen goed te laten mixen. Dat werkte direct.

Na de Parade was de start van de wedstrijd om 18:00 uur. Een spannende start met alle schepen min of meer binnen een kwartier of de startlijn. Met een kleine knik in de schoot loopt de Oosterschelde op haar best en het was tot aan het eerste waypoint geen enkel probleem om de grotere Tallships, zoals de Dar Mlodzezy en de Shabab Oman II, bij te houden. Helaas moesten we na het eerste waypoint zo hoog mogelijk aan de wind, omdat het tweede waypoint ruim 70 mijl naar het westen lag. Dat is nu net wat de Oosterschelde niet zo heel goed kan, in vergelijking tot de modernere rompen.

Het werd lang wachten op de beloofde zuid-westen wind. Uiteindelijk uit verveling een vislijntje uitgegooid en 15 makrelen gevangen. Kort voor middernacht kwam eindelijk de beloofde ZW-wind zachtjes opzetten. Snel alle zeilen goed stellen, gaffeltopzeilen erop en zelfs de breefok. Snel liepen we met sprongen de achterstand in! Helaas moesten we na waypoint 2 naar het zuiden, richting de finish, en dat betekende weer tegen de wind in kruisen. Met de stroom mee leek dat nog heel aardig te gaan, maar tegen de stroom in kwamen we niet ver meer. De wind zou aan het einde van de middag naar het Westen draaien, maar dat werd pas ver na middernacht. Helaas hadden we hier weer aardig wat tijd verloren, waardoor we uiteindelijk als een van de laatsten over de finish kwamen. Dankzij onze (gunstige) rating werden we uiteindelijk 4e, helemaal niet zo slecht.

De trainees hadden het in het begin erg zwaar: er stond namelijk in Esbjerg al vier dagen NW 7 tot 8 en daar was de zee inmiddels ook naar, toen we Esbjerg verlieten. Dat werd de meeste onervaren magen toch net iets teveel. Gelukkig herstelden de meesten na de eerste rust en een goed ontbijt. Eenmaal in Harlingen bleven de trainees nog drie dagen aan boord, waardoor de Oosterschelde rijkelijk vertegenwoordigd werd op alle festiviteiten.