Start van de race

Start van de race

29 juli 2022

Nieuws

Vandaag was het zover, de race ging van start. Alle klassen schepen hadden dezelfde startwindow van 4 uur, tussen 10:00 en 14:00 Nederlandse tijd mochten we over de startlijn. Alleen was er bijna geen zuchtje wind, dus besloten veel schepen pas laat in de window van start te gaan. Het idee daarachter is dat als je later van start gaat, je eerder wind krijgt en dus de koers sneller kan varen.

Na de start is het altijd de vraag wat de beste tactiek zal gaan zijn. Neem je de kortste route, of ga je op zoek naar betere winden. De meeste schepen sturen zo goed mogelijk naar het noorden en (als ze kunnen) zelfs noordoost, om een zo kort mogelijk traject af te leggen. Wij hebben ervoor gekozen om het tactischer te spelen en varen richting het noordwesten. Wij denken dat we westelijker meer wind zullen hebben en (uiteindelijk) een betere hoek met de wind, waardoor we sneller zouden moeten zijn dan onze directe concurrenten.

Op dit moment komt het grootste deel van de vloot een stuk sneller richting het eerste waypoint en lijkt onze beslissing niet de juiste.. Maar wij denken dat we vanaf morgen (eind van de dag) een stuk harder zullen kunnen zeilen dan de schepen die in een zo recht mogelijke lijn aanhouden en zo onze achterstand ruimschoots inhalen. Of dat daadwerkelijk zo is, zullen we in de komende dagen pas gaan zien. Voorlopig verdwijnen de andere schepen één voor één van de AIS en neemt de twijfel over onze tactiek langzaam toe.

Maar ja, het gaat om ’the long-run’. We zullen zien…