Gelukt!

Gelukt!

2 augustus 2022

Nieuws

Nadat we onze slag geslagen hadden en om (bijna) het hele veld heen gevaren waren, was aanvankelijk het plan om met de rest mee te varen, in een zo recht mogelijke lijn naar de finish. Alleen de schepen om ons heen zouden sneller moeten zijn en dat waren ze ook. Op zich niet erg, want op ‘corrected time’ wordt dat weer gelijkgetrokken. Maar derde is geen eerste en als we mee bleven varen zou een eerste plaats er zeker niet in zitten. En een wedstrijd zeilen om derde te worden, dat zit niet in onze aard..

Dus hebben we het risico genomen onze derde plek op te geven, door een gok(je) te wagen. Weer lieten we ons langzaam uit het veld zakken, ditmaal door noordelijker dan de andere ‘Class A’ schepen te gaan varen. Daar hoopten we wat meer wind te hebben en dan vooral op het laatste stuk profijt te pakken, doordat we niet plat voor de lap zouden komen te liggen. Nadeel van noordelijker zou zijn dat we extra mijlen gingen varen en de vraag was of we die mijlen wel goed konden maken. Maar wie niet waagt…

Door deze actie verloren we in het begin weer wat terrein, maar de meeste schepen kwamen bijna stil te liggen, terwijl wij gestaag door konden. Die extra mijlen waren het zeker waard. We begonnen ons al rijk te rekenen. Stom natuurlijk!

De wind die uit het zuidwesten zou gaan komen bleek ten eerste een stuk minder in kracht, ten tweede pal uit het westen. Dus lagen we alsnog bijna plat voor de lap en kwamen we maar tergend langzaam vooruit. Gelukkig hadden de meeste andere schepen hier ook last van. Uiteindelijk draaide de wind toch nog in ons voordeel en konden we de finish over.

Terwijl we in de middag nog dachten rond middernacht te finishen, werd dat pas om kwart voor zes in de ochtend. Een lange tijd van samengeknepen billen en peentjes zweten!

Om tien uur vanochtend kwamen de resultaten binnen. Hoewel nog ‘provisional’, het lijkt erop dat de ‘Oosterschelde’ er weer een beker bij heeft: Eerste in ‘Class A’ en vierde ‘overall’!!!

Na de finish zijn we de zuid in gezeild en hebben we het anker laten vallen voor een gezellige, bruisende avond. De stemming aan boord kan niet meer stuk! Morgen zeilen we richting Hals en gooien ons anker neer bij de ingang van het fjord naar Aalborg. Pas woensdagochtend zullen we naar binnen gaan en ons in het feestgedruis mengen dat we van Aalborg kunnen verwachten. Nu eerst even ‘ons’ feestje!