Deense kust

Deense kust

12 augustus 2022

Deense kust

Na de laatste succesvol verlopen race tijdens de Tall Ships Races 2022 was er een afsluitend festival in Aalborg. Ook hier weer een afwisseling van feesten en sportwedstrijden waar onze trainees aan hebben meegedaan. Daarnaast hadden we Open Schip en een aantal recepties aan boord.

Inmiddels zijn we weer lekker onderweg op de Noordzee bij prachtig weer. De huidige groep kwam aan boord in Aalborg en tot het moment van vertrek waren we er nog niet uit of we voor het Skagerak of het Kieler Kanaal zouden kiezen. Het is het laatste geworden: de vooruitzichten waren toch steeds duidelijker voor een aanhoudende Zuidwestenwind in het Skagerak en geen tot slechts lichte noordelijke winden tussen de Deense eilanden.

De wind bleek inderdaad zo licht dat we met steeds wisselende zeilvoering en soms ook met de motor naar het zuiden voeren. De Store Baelt brug is iedere keer weer een hoogtepunt om te passeren. Om 02:00 uur lagen we voor de sluis van Holtenau, waar ze ons eerst maar een uur lieten wachten. Uiteindelijk werd het 04:30 uur voordat we goed en wel het kanaal in waren. Met het hoogwater in Brunsbüttel kwamen we uit de andere kant van het kanaal de Elbe op, zodat we heerlijk met de stroom mee de Duitse bocht in werden gespoeld. Met een lichte Noordoostenwind kwamen we net voor het avondeten op Helgoland aan waar iedereen ’s avonds nog even de benen kon strekken. Het mooie weer lijkt geen einde te kennen: we hebben nu weer een stralende zon en de daarbij behorende lichte wind. Gelukkig hebben we geen haast dus konden we de hele dag spelen met de zeilvoering. Uiteindelijk werd dat natuurlijk alles, inclusief breefok en gaffeltopzeilen.