Groot en klein werk

Groot en klein werk

29 augustus 2022

Groot en klein werk

Van buitenaf zijn we het schip steeds verder aan het afpellen: eerst hebben we de ra’s eraf gehaald, toen de vallen en blokstellen, de buitenste verstaging en inmiddels liggen ook de topmasten op de kade in de Leuvehaven. Als ze er dan toch af zijn…kunnen we ze net zo goed controleren en waar nodig repareren.

Er is van alles te doen: slechte stukken hout uit de rondhouten schaven om er weer een goed stuk hout in te lijmen, schuren, lakken, opknallen en controleren. Tegelijkertijd zijn we in het scheepsruim aan het voorbereiden op het laatste, grote deel van het onderwaterschip dat op de werf zal worden vervangen. De salon is leeggehaald, de vloer is eruit gezaagd en nu worden de brandstof- en watertanks onder de salonvloer losgekoppeld.

Toen het eerste gedeelte van het onderwaterschip werd vervangen bleek het een grote, en nogal tegenvallende, klus te zijn. Vooral omdat het weghalen van het beton, dat op het vlak ligt gestort voor ballast, stukje voor stukje moest. Met zware pneumatische steenbeitels blokje voor blokje. Nu hebben we goede hoop dat een bedrijf het eruit komt zagen met diamant! Alle bemanningsleden die destijds met rug-, elleboog- en polslijntjes gebukt in die lage ruimte vol betonstof hebben zitten hakken, kunnen niet wachten om dit te zien!