Beton

Beton

26 september 2022

Beton

Toen begin jaren tachtig van de vorige eeuw de zeilende chartervaart van de grond kwam in Nederland en er steeds meer zeilcharters bijkwamen was het gebruikelijk om bij wijze van ballast, beton op het vlak te storten. Lekker goedkoop én zwaar genoeg. Prima dus…

Prima, tot het moment dat je het er zo’n 30 jaar later uit moet halen, om een stuk onderwaterschip te vervangen. Bij de laatste twee grote verbouwingen vorig jaar en een jaar of zes geleden hebben we er weken over gedaan om dat beton eruit te hakken. Zittend, zonder enige stahoogte, met 15kg pneumatische betonjekkers….overal stof en herrie. Ik heb er destijds vast iets over geschreven.

Dit jaar is alles anders. Er bestaan bedrijven die met een speciale diamantzaag stukken uit het schip kunnen zagen, met staal en beton en al. Alles wat ze tegenkomen zagen ze doormidden. Wij hebben, tot grote vreugde van iedereen, een van die bedrijven ingehuurd en nu, na een week zagen, liggen er al zes stukken Oosterschelde op de kade. We hebben zelf nog geen betonhamer vastgehad!

-Groet, Jan