Mangobomen

Mangobomen

31 januari 2023

Nieuws

Na al het feestgedruis van de Ocean Race in Mindelo, zijn we nu onderweg voor het 2de rondje Kaapverdische eilanden. Al vroeg in de nacht zijn we aangekomen in Tarrafal (Santiago) waar we ons anker hebben laten vallen in de baai. Na het ontbijt genieten onze gasten van een tour over het eiland door onze lokale gids Sayde. ’s Middags heb ik een afspraak met een van de wethouders in Tarrafal om een brief en een klein Mangoboomplantje te overhandigen. Dat heeft even wat uitleg nodig:

Bijna ieder jaar is de ‘Oosterschelde’ een periode in Kaapverdië te vinden. Kaapverdië is een fantastische bestemming en we zijn blij dat we hier altijd zo hartelijk worden ontvangen. Daarom doet het ons plezier om af en toe iets terug te kunnen doen. In samenwerking met de stichting Cape Green Projects heb ik namens de rederij 200 mango bomen aangeboden aan de wethouder van Tarrafal. Kaapverdië heeft te maken met lange periodes van droogte en hitte. Het aanplanten van bomen is niet alleen goed voor de leefbaarheid, maar bomen geven ook koelte, slaan CO2 op en kunnen – als er genoeg zijn – droogte zelfs verminderen. De stichting Cape Green Projects gaat erop toezien dat de bomen ook daadwerkelijk geplant en onderhouden worden. Na de overhandiging zijn we samen met de wethouder naar de straat gegaan waar de eerste 100 bomen geplant gaan worden. De overige 100 bomen worden verspreid door Tarrafal geplant. De verwachting is dat er binnen één maand begonnen kan worden met het planten van de eerste bomen. De wethouder had nog een leuk wetenswaardigheidje: vroeger heette het dorp geen Tarrafal, maar Mangi. Vanwege de vele mango bomen die hier vroeger stonden. Leuk dat er nu weer 200 mango bomen terugkomen.