Vertrokken

Vertrokken

31 maart 2023

Nieuws

Na onze reizen in Kaapverdië moeten we weer terug naar Europa voor het zomerseizoen.

Deze terugreis is in twee etappes geknipt en het eerste deel gaat vanaf Palmeira op Sal naar Horta op Faial, Azoren. Zo’n 1350 nM in een rechte lijn, maar een rechte lijn is meestal geen optie.

Eerst vaar je naar het noordwesten, om langzaam af te buigen naar het noorden en als laatste naar het noordoosten te varen. Omdat de wind rond Kaapverdië al een tijdje veel noordelijker is dan normaal en dit gebied van noordelijke winden langzaam verder naar het westen leek te trekken, wilden we zo snel mogelijk vertrekken.

Maar, voor vertrek moeten we wel al het papierwerk in orde hebben en alle paspoorten van een stempel zijn voorzien. Daarom is Jenny al een paar dagen voor vertrek begonnen om de ‘stempel-man’ ervan te overtuigen dat hij voor ons ‘s-avonds zijn stempel bij de hand houdt. En, je zal het bijna niet geloven, het is gelukt!

Hierdoor konden we na het eten meteen anker op en beginnen aan de reis naar de Azoren. Na het anker gingen de eerste zeilen omhoog en motor-zeilden we de nacht in. Door de deklichten kwamen er veel vliegende vissen op ons af, wat de dolfijnen ook door hadden. Dus konden we, tussen het hijsen van de zeilen door, genieten van de jagende dolfijnen rond het schip.

In de ochtend stond er een goeie zeilbare wind en hebben we de motor uitgezet om zeilend verder te gaan. Het is altijd weer een lekker moment als de motor uit kan! Inmiddels zijn we al een aardig eind opgeschoten en zoals verwacht ruimt de wind langzaam. We kunnen daardoor steeds hoger (noordelijker) sturen. Jammer genoeg zakt de wind wel langzaam in, dus het is de vraag hoe lang we het tuig vol kunnen houden en zonder slaande zeilen door kunnen.