Stralen in de zon

Stralen in de zon

11 april 2023

Nieuws

We hebben een aantal dagen heerlijk kunnen zeilen. De noordoostelijke wind van 20-25 knopen bleef gestaag waaien. Hierdoor maakten we goeie snelheden en hele mooie behouden verheden. Voor de minder nautisch onderlegden onder ons, een behouden verheid is de werkelijke (kortste) afstand tussen twee punten. Aangezien er nooit in een écht rechte lijn gestuurd wordt, maar er altijd wel een slinger in zit (soms meer, soms minder), log je altijd meer mijlen dan je uiteindelijk verder komt op de kaart. Daarom is een gelogde afstand eigenlijk niet zo interessant, maar geeft de behouden verheid een realistischer beeld van wat je daadwerkelijk aflegt. Je zou kunnen zeggen dat het verschil in afstand tussen deze twee laat zien hoe goed (of slecht) er gestuurd wordt. 😉

Inmiddels zijn ook de eerste buien over ons heen getrokken. De eerste werd nog met wat vreugde onthaald, maar na een nacht vol buien waren we er wel weer klaar mee.. Alleen het schip zelf vind het altijd fijn als ook bovenin de masten eens lekker gespoeld wordt. Eindelijk komt dat Sahara-zand, dat zich maanden lang heeft verzameld in het tuigage, naar beneden. Eerst zorgt dit ervoor dat er een soort modder ontstaat, wat het allemaal erg glad maakt in de mast en uiteindelijk op dek. Maar inmiddels heeft het meeste het dek wel bereikt en hebben we het schip lekker geschrobt, dus de gladheid is voorbij en de Oosterschelde straalt in de zon.

Zoals verwacht ging, jammer genoeg, de wind uiteindelijk de noord in, waardoor we de keuze moesten maken; gaan we links of rechts af.. Aangezien we al aardig westelijk van Horta zaten én het lagedrukgebiedje wat deze wind veroorzaakte vrij snel zou oplossen, was het geen hele lastige keuze; we gingen rechtsaf, de oost in.
Dat was nog een mooie middag zeilen met snelheden tot boven de 9 knopen. Maar toen ging de wind liggen en hadden we alleen de deining nog over. Dus hebben we de meeste zeilen laten zakken en de motor gestart, om zo een stuk hoger te kunnen sturen en een betere hoek op die deining te krijgen.

Vandaag zaten we midden in het hogedruk gebied en was er helemaal geen wind, maar de weerberichten zeiden dat er vanaf de 35 graden noord en hoger een lichte wind zou staan. Dus zijn we de noord in gemotord en hebben inmiddels deze lichte wind gevonden. Met het vierkante tuig erop kon de motor weer uit en de deining is iets afgenomen, dus het grootzeil staat er ook bij. Zo zeilen we de nacht in en denken dat deze wind ons tot ergens in de loop van de ochtend zal blijven voortduwen. Daarna breidt het hogedruk gebied zich verder uit en gaat naar verwachting alle wind in deze omgeving verdwijnen. Dus we genieten nog even van deze prachtige nacht onder een heldere sterrenhemel en zien we net de maan opkomen.