Vertrek Horta

Vertrek Horta

14 april 2023

Nieuws

Het eerste stuk van de terugreis zit erop en het tweede deel is inmiddels begonnen. Na twee drukke dagen in Horta waren we er weer (bijna) helemaal klaar voor en kwamen de nieuwe gasten aan boord. Een groot deel van de groep bleef na het eerste deel ook voor het tweede stuk, maar we hebben ook acht ‘verse’ gasten aan boord gekregen. Het is altijd even een beetje aftasten wie wie is, maar de stemming zat er al snel in en de meeste gasten gingen na het welkomstpraatje en het diner gezamenlijk de kroeg in. De bemanning genoot vooral van een rustige avond en een paar welverdiende uren slaap.

Vanochtend na het ontbijt en de veiligheidsbriefing hebben we verhaald om nog een slok brandstof te bunkeren voor we onze reis naar Nederland zouden vervolgen. Toen de bunkers binnen waren konden we los en al vrij snel gingen de eerste zeilen omhoog. Er stond een aardige bries uit het zuiden, wat ervoor zorgde dat de eerste mijlen rap gedaan waren. Met alleen maar vierkant tuig erop tikten we toch even de acht knopen aan!

Jammer genoeg kwamen we vanzelf in de lei van de eilanden terecht en viel de wind langzaam weg. Dus hebben we het grootzeil gehesen, om te proberen onze snelheid te behouden. Dit mocht niet baten, want de wind viel echt helemaal weg. Dan maar een stukje op de motor om uit de luwte te komen.

Inmiddels is de wind langzaam terug aan het komen, dus kon de motor uit en zeilen we de nacht in. Op dit moment ligt onze snelheid niet zo hoog, maar de verwachting is dat dat in de loop van de nacht steeds beter gaat worden.

Voor de komende dagen is de voorspelling dat de wind stevig uit het zuid-zuid-westen blijft komen en dus verwachten we ook lekker op te kunnen schieten dit eerste stuk. Dat zou lekker zijn, want op de lange termijn ziet het er minder rooskleurig uit. Maar ja, een lange termijn verwachting kan je toch niet op vertrouwen. Eerst maar genieten van het feit dat we lekker zeilend onderweg zijn op de Atlantische oceaan en we de wind voorlopig nog in de rug hebben. Koningsdag, here we come!