Heerlijk gezeild

Heerlijk gezeild

17 april 2023

Nieuws

We hebben de afgelopen dagen heerlijk gezeild en mooie voortgang geboekt. De wind bleef uit het zuid-zuid-oosten waaien en nam steeds verder toe, wat onze snelheden aardig deed oplopen. Uiteindelijk stond er zo’n 25 knopen wind, iets waar de ‘Oosterschelde’ wel raad mee weet!

Zoals ik eerder al zei waren de voorspellingen voor de lange termijn minder rooskleurig. Rond de Biskaje en voor het Engels kanaal werd en wordt nog steeds, een gebied van oostelijke winden voorspeld. Daarom hebben we al vrij snel besloten om nu maar vast iets oostelijker te gaan varen dan de rechte lijn naar het kanaal. En aangezien we inmiddels een stuk dichterbij gekomen zijn en de voorspelling, wat de oostenwind betreft, jammer genoeg niet veranderd is, varen we nu gewoon zo veel mogelijk oost. Elke mijl die kant op, hebben we maar vast binnen.

Wat er na die oostelijke winden gaat gebeuren blijkt lastig voorspelbaar; elke dag geven de berichten een totaal ander beeld. Reden te meer voor ons om maar vast die mijlen naar het oosten in de zak te steken!

De wind is vandaag een stuk afgenomen en gekrompen (tegen de klok in gedraaid) en zal er nog verder uitzakken. Dus we zijn vanavond aan de slag geweest met het zetten van meer zeil. Op een verdwaald rif en gaffeltopzeilen na, staat alles erop en we varen bijna aan de wind. Ergens in de ochtend zal de wind op zijn en dan later rustig uit het noordoosten terugkomen. Dat betekent dat we een stuk op de motor voor de boeg hebben, dus we genieten vannacht nog even van een stil schip onder een waanzinnig mooie sterrenhemel. Op dit moment is Venus zo helder dat we het schijnsel van haar (weerkaatste) licht op het water zien schitteren…

Iedereen aan boord is ondertussen wel gewend aan het ritme van het schip. Men draait zijn of haar wachten en is tussendoor een boekje aan het lezen, van de dolfijnen aan het genieten, de sterren(beelden) voor ‘s-avonds aan het uitzoeken/leren of zit gewoon te genieten van de voorbijdrijvende wolken.

Een van de gasten heeft 10 vragen opgesteld, iets waar men over na kan denken. Op zich geen lastige vragen voor professionele maritieme mensen, maar het grootste deel van de gasten keek wat wazig uit de ogen bij het voorlezen van deze vragen. Ik ben benieuwd wat voor antwoorden er gegeven worden; de deadline is morgen bij de lunch.

Ik heb zelf aangegeven dat ik makkelijk omkoopbaar ben, maar heb nog geen interessante aanbiedingen gekregen… Wie weet morgen nog. ūüėČ