Noordse vinvissen

Noordse vinvissen

20 april 2023

Nieuws

De voorspelde oosten winden in de Biskaje staan nog steeds op het programma, daarom zijn we nu blij dat wij alvast veel die kant op zijn gegaan. We voeren zo oost mogelijk, met een variërende hoek op de deining en af en toe op de wind, om de gang er zo goed mogelijk in te houden.

Ons plan was om een stuk voor Finisterre al de noord in te duiken, maar vlak voor de Galicisch kust zou een heel klein lagedrukgebiedje komen te liggen. Dit deed ons besluiten om ook daar nog (onder)door te varen en met een beetje mazzel de zuidoostelijke en zuidelijke winden daarvan op te vangen. Dit bleek een erg goede beslissing, want vandaag kwamen we aan de oostkant van deze kleine depressie. Vlak voor we het verkeersscheidingsstelsel van Finisterre in zouden moeten kwam er ook een zucht wind opzetten. Dus hebben we snel ál het tuig omhooggetrokken, zodat we door de ‘inshore traffic zone’ konden zeilen. We hadden van tevoren niet gedacht dat het zo’n lekkere wind zou geven! En daarbij was het gewoon een stralend mooie dag!

Inmiddels is die wind jammer genoeg weer gaan liggen en varen we vannacht op de motor verder naar het noordoosten. Naar verwachting zal ergens in de loop van de dag de oostelijke wind op gaan zetten en kunnen de zeilen weer omhoog. Als de wind echt pal oost wordt hebben wij een prima uitgangspositie om Ouessant aan te zeilen en het Engels kanaal in te duiken. Dus kom maar op!

Dat we de afgelopen dagen best een stuk op de motor hebben moeten doen betekend niet dat we ons aan het vervelen zijn. Zoals eerder al gezegd had gast Maarten tien vragen opgesteld, waar menig gast en bemanningslid zich fanatiek mee bezig heeft gehouden.

Ook de natuur werkte lekker mee: we hebben meerdere keren walvissen gespot! De eerste keer in een reis is altijd het meest speciaal en zaten ze vlak bij het schip. Dus hebben we het schip stil gelegd om deze magnifieke zeezoogdieren te kunnen bekijken. Het lastige is alleen altijd om te voorspellen waar ze weer boven gaan komen… Ondanks dat (of mede door dat) we hebben zeker een uur van ze genoten.

Ook vind ik het classificeren altijd lastig, omdat ze maar bar weinig van zichzelf laten zien. Je moet het doen met een stukje van de kop rond het spuitgat, en de rugvin. Verder probeer je de grootte van het dier in te schatten. En bij sommige soorten kan je ook aan de spuit nog wat aflezen. Voor deze keer hielden wij het op een stuk of zes Noordse vinvissen (eng: Sei whales). Later hebben we nog een aantal keer spuiters en hier en daar een rugvin kunnen spotten. Daarnaast zwemmen de dolfijnen af en aan, zien we veel Portugese oorlogsschepen, zitten er veel bioluminescerend organismen in het water, hebben we salpen ‘gevangen’ in een puts en zien we ook de (pijl-)stormvogels en jan-van-genten hun best doen om een maaltje bij elkaar te vissen.