Passage du Fromveur

Passage du Fromveur

23 april 2023

Nieuws

De beloofde oostelijke winden in de Biskaje kwamen zoals voorspeld. Dat zorgde ervoor dat deze beruchte baai (of golf, afhankelijk van welke taal je spreekt) snel voorbijvloog. Het eerstvolgende obstakel is dan Ouessant. Op de motor moet je een heel stuk buiten dit ‘westelijke eind’ van Frankrijk blijven, maar onder zeil zijn er een aantal mogelijkheden.

Zoals we bij Finisterre deden kan je ook hier zeilend door de ‘inshore traffic zone’, waardoor je west van het eiland langs vaart. Of je kan bijna bij Brest naar binnen varen en dan aan de oostkant tegen de kust door Canal du Four, maar dat is best klein voor een schip als dit en dat vinden de mensen van de VTS meestal niet zo’n goed plan. Voornamelijk door de sterke stroming die daar staat.

Wij kozen daarom een iets ruimere route, maar nog steeds een mooie afsnijweg, net aan de oostkant van Ouessant: Passage du Fromveur. Ook daar staat een dikke stroom, maar als je die mee hebt is er eigenlijk weinig aan de hand. En wij kwamen echt precies aan het begin van de meegaande stroom daaraan. Langzaam maar zeker nam onze snelheid toe om te toppen bij 10,8 knopen. Als je dan bedenkt dat we daarvoor zo’n 5 knopen liepen, zegt dat wel iets over die stroming daar.

Doordat we zo vroeg op de oost gaande stroom zaten, konden we die ook lang volgen en een hele mooie afstand afleggen. Maar aan al het goede komt een eind en een meegaande stroom zal altijd een keer tegen gaan staan. Daarom zijn we na een aantal uur de noord ingedoken, dan is die tegenstroom minder sterk. Daarbij werden er voor de komende dag westelijke tot noordwestelijke winden voorspeld, wat het lekkerder maakt om onder de Engelse kust te zitten.

Inmiddels volgen we de Engelse kust en zeilen nu voorbij de Isle of Wight. De wind staat uit het west-noord-westen en met een grootzeil, breefok en de andere vierkante zeilen maken we een mooie snelheid. Morgen zal de wind ons weer verlaten en dan stevig uit het noordoosten terugkomen. Wat wij dan gaan doen bekijken we morgen met een vers weerbericht. Misschien gooien we gewoon ergens het anker erin voor een nachtje, of we scharrelen dicht onder de kust verder. Die beslissing maken we morgen.