Update voorbereidingen

Update voorbereidingen

24 juli 2023

Nieuws

Ook de afgelopen week zijn we behoorlijk bezig geweest. De nieuwe boogspriet is geplaatst en ook de bijbehorende verstaging is vernieuwd. Heel veel hout werk is kaal gehaald en opnieuw gelakt. Binnen leggen timmerlieden Jacob en Eli de laatste hand aan de ‘wetenschapshoek’ die we voor deze reis hebben laten bouwen. Hier staan straks de microscopen, de camera’s, laptops en alles wat er veder nodig is voor het project.

In de machinekamer is Dirk al vele lange dagen bezig met verbeteringen aan ons boordnet. We hebben nieuwe, speciale accusets gekocht ter vervanging van de oude. Een slim monitorsysteem zorgt er straks voor dat we veel langer op de batterijen (en dus niet op de generator) kunnen draaien, maar ook dat we de generator, wanneer deze draait, optimaal benutten. Het lijkt in alle opzichten een grote verbetering en als alles goed werk betekent het ook een flinke stap naar verduurzaming.

Tussen de bedrijven door moet er van alles gekeurd en ge-audit worden. Zo kregen we bijvoorbeeld ook een extra keuring van de Vlaggenstaat. Toen de verschillende surveyors van boord gingen waren ze allemaal tevreden, maar het kost allemaal helaas wel veel tijd. Dat keuren blijft maar doorgaan. Komende week verwachten we bezoek van iemand voor de radiokeur, Klassebureau RHV om het onderwaterschip te keuren, mensen van Klassebureau RINA, mensen van Bureau Veritas voor ISM-Audit, de gemeente voor een ship sanitation en een bedrijf om watermonsters te nemen.

Zaterdagmorgen zijn we vertrokken naar Stellendam. Hier gaan we komende week in dok. Voornamelijk om het onderwaterschip schoon te spuiten en te schilderen, maar ook hier verwachten we dus nog een keuring en we moeten ook nog wat kleiner laswerk doen. Als alles goed gaat kunnen de timmerlieden 1 augustus hun werk afmaken. 2 en 3 augustus komen alle voorraden aan boord. En 4 augustus is het dan zover, het wordt een race tegen de klok, zoveel is zeker.