De Portugese Noord

De Portugese Noord

23 augustus 2023

De Portugese Noord

Plymouth, en de Engelse zuidkust, was altijd al de plek waar zeilschepen wachten op het juiste moment om te vertrekken. Dat juiste moment werd bepaald door het weer. Lagedrukgebieden trekken met enige regelmaat noordelijk van het Azoren Hoog van west naar oost. Die depressies zorgen voor ons typische Hollandse (maar ook zuid-Engelse) zomerweer. Bij de nadering van een depressie is er vaak een zuidwestenwind. Wanneer het warmtefront passeert een grijze lucht, lage bewolking en motregen.

Ongeveer een dag later trekt ook het koufront over en dit zorgt voor koudere lucht, opklaringen, mooie cumuluswolken en soms windstoten. Maar belangrijker voor de zeilschepen: de wind ruimt bij de passage van het front naar Noordwesten. Dat is dus hét moment om weg te varen om hoog aan de wind een zo westelijk mogelijke koers te sturen. Met een beetje geluk ben je tegen de tijd dat de volgende depressie zich aandient al zuidelijk genoeg om kaap Finistère, aan de ‘overkant’ van Biskaje, vrij te varen. Met nog meer geluk pik je daar, vooral in de zomermaanden meteen de Portugese Noord op, de noordenwind en zuidgaande stroom die je verder naar het zuiden helpt. Met minder geluk verdaagden de zeilschepen op de onherbergzame noordkust van Spanje, om die reden Costa da Morte genoemd.

Maar voor ons liep het de eerste dagen anders. In Biskaje hadden we te maken met zeer weinig wind en moesten we gebruik maken van de motor. Inmiddels hebben we de Portugese Noord wel opgepikt en de afgelopen dagen zeilen we hard naar het zuiden met snelheden tot wel 9 knopen.