Darwin Leader Week Tenerife

Darwin Leader Week Tenerife

30 augustus 2023

Darwin Leader Week Tenerife

In Tenerife is de eerste Darwin Leader week van start gegaan. Het schip is deze week de uitvalsbasis voor vijf Darwin Leaders, vijf cameramannen en de projectleiders. Maar wat zijn eigenlijk Darwin Leaders? In het kort: Jonge gepassioneerde wetenschappers (in opleiding) op het gebied van natuur en duurzaamheid.

Alle onderwerpen die aan bod komen hebben een raakvlak met Charles Darwin. Darwin heeft op zijn reis heel veel planten- en diersoorten beschreven. Deze week wordt er onderzoek gedaan naar Grienden (Pilot Whales), Drakebloedbomen (Dragon trees), endemische vogelsoorten en subtropische bossen. Een van de onderzoeksvragen is hoe de planten- of diersoort zich de afgelopen twee eeuwen heeft ontwikkeld en welke invloeden er waren op deze ontwikkelingen. Vervolgens wordt er gekeken wat er op dit moment wordt gedaan om de soort te behouden. Daarna wordt er een plan gemaakt om de huidige manier van behoud te verbeteren of uit te breiden. In samenwerking met lokale wetenschappers en specialisten hebben de Darwin Leaders vijf dagen tijd om dit voor elkaar te krijgen. Het geheel wordt aan het eind van deze week gepresenteerd met foto- en videomateriaal.

Om dit allemaal in vijf dagen voor elkaar te krijgen, wordt er tot in de late uurtjes door gewerkt aan boord. Onze salon is omgetoverd tot kantoor en mediaruimte. Overal staan laptops en zijn mensen aan het werk. Vlak voor het avondeten “ontruimen” we alle tafels om de tafel te kunnen dekken en niet veel later na het eten staat alles weer vol met laptops.