Bijzonder weersysteem

Bijzonder weersysteem

22 september 2023

Bijzonder weersysteem

Gisteren is onze nieuwe groep gasten aan boord gekomen. Zij varen mee van Kaapverdië, over de evenaar, naar Fernando de Norohna (Brazilië). De eerste nacht slapen in het ontzettend warme schip viel nog niet mee voor de meesten. De ervaring leert gelukkig dat je wel aan die hitte gaat wennen, maar er waren behoorlijk wat vermoeide gezichten bij het ontbijt.

We reizen van noord naar zuid, dwars door een bijzonder weersysteem. Rond Kaapverdië waait de Noordoostpassaat, die schuin richting evenaar blaast. Op het zuidelijk halfrond de zuidoostpassaat, die dus ook schuin richting evenaar waait. Daartussenin een zone van lage druk, de Intertropische convergentiezone (ITCZ) (de Doldrums). De wind stroomt van twee kanten richting dit gebied en wordt steeds warmer en steeds vochtiger. Waar de luchtstromen elkaar ontmoeten stijgt de lucht op. De opstijgende lucht bevat veel waterdamp die op grotere hoogte condenseert. Er ontstaan enorme wolken en buien, vaak met onweer en bliksem. Het weer op deze reis zal dus heel instabiel zijn, maar ook indrukwekkend. In dit gebied ontstaat “weer”.  Een kleine verstoring in de luchtstroom hier kan zoveel energie halen uit het warme water dat deze kan uitgroeien tot een tropische depressie of zelfs een orkaan. Tegen die tijd zijn ze meestal veel verder naar het westen getrokken, maar hier worden ze ‘geboren’.

De ITCZ ligt niet op de evenaar, maar meandert er een beetje omheen. Afhankelijk van, onder meer, de stand van de zon ligt de hele zone wat noordelijker of wat zuidelijker. Op dit moment ligt hij heel (helaas voor ons) erg noordelijk. Daardoor kunnen we verwachten dat we de noordoostpassaat al heel snel verliezen. Voorlopig hebben we zelfs helemaal geen noordoostpassaat, maar is de wind oostelijk en wordt hij zelfs zuidoostelijk onder invloed van zo’n storing ten zuiden van ons. We zullen zien hoe het zich allemaal ontwikkelt.