Vertrek uit Salvador

Vertrek uit Salvador

30 oktober 2023

Vertrek uit Salvador

Afgelopen week mocht ik het schip van Gerben overnemen. Heerlijk om weer aan boord te stappen van de Oosterschelde, het blijft toch elke keer weer een soort van thuiskomen! In Salvador was er een plek aan de kade voor ons, maar door de deining die soms binnen kwam rollen was het af en toe beter om buiten de haven voor anker te gaan. Dan kwamen we langszij liggen als er activiteiten op het schip waren en gingen we weer voor anker zodra dat klaar was. We hebben vele schoolklassen rondgeleid over het schip, een paar dagtochten gevaren en ondertussen waren de onderzoekers verbonden aan het Darwin200 project hun onderzoeken aan het doen. Het waren een aantal hectische dagen, al maakte het enthausiasme van de schoolkinderen en hun leraren veel goed.

De laatste dagen in de haven stonden in het teken van bevoorraden. Alle stores zijn weer zo veel mogelijk gevuld; eten, drinken, gasolie, etcetera. Zo zijn we weer klaar voor de volgende etappes. De laatste dag ben ik voornamelijk bezig geweest met al het papierwerk om Salvador te mogen verlaten en te voorkomen dat we straks in Rio de Janeiro problemen krijgen. Een paar last-minute veranderingen in de crewlijst maakte het er niet makkelijker op, maar uiteindelijk denken we alle benodigde formulieren en stempels te hebben ontvangen.

Het vertrek uit Salvador was zoals je graag wilt vertrekken; Zon, vlak water en een mooi zeilbare wind. Dus eenmaal buiten de pieren kon het sponser-zeil naar beneden en de ‘normale’ zeilen omhoog. En al vrij snel maakten we een mooie snelheid richting het zuiden. Inmiddels zijn we een kleine 24 uur onderweg en hebben Salvador al ruim 140 mijl achter ons liggen. Wat is dit heerlijk zeilen!!  De zon doet nog steeds haar best (mag af en toe ook wel iets minder..), de wind is iets verder naar het noorden gedraaid, waardoor de hoek beter is geworden, vanochtend kwam de eerste pod dolfijnen bij de boeg spelen, de eerste vogels zijn gespot (brown- en masked boobies), de verhalen gaan in de rondte. Kortom, het is  genieten!

De groep gasten aan boord bestaat uit een mix van nationaliteiten en leeftijden, wat een erg leuke dynamiek geeft aan boord. De sfeer zit er vanaf het begin al goed in. Daarnaast is deze reis ook Frianko Ticheler weer aan boord als bemanning. Na zo’n negen jaar niet meer met hem gevaren te hebben blijkt dat wij samen nog steeds op één lijn liggen. Het is vanouds gezellig om hem er weer eens bij te hebben!!

 

Maarten