Verjaardagen

Verjaardagen

1 november 2023

Verjaardagen

We zijn inmiddels een paar dagen onderweg en er is van alles gebeurd. De wind is ons goed gezind gebleven de afgelopen dagen. We varen voornamelijk ruime- en voor de wind. Ondanks dat de deining net groot genoeg is om ervoor te zorgen dat de gaffelzeilen niet kunnen blijven staan, maken we met alleen vierkant tuig een prima voortgang. Met een vaart tussen de 5 en 7 knopen slingeren we lekker naar het zuiden. En ergens is het ook wel fijn dat het langstuig niet gezet kan worden, zo kan er een zonnetent blijven hangen die voor wat aangename schaduw zorgt. Overdag doet de zon erg haar best om ons warm te houden, wat ruimschoots lukt! En ‘s-nachts staat de maan zo helder te schijnen aan de hemel, dat het bijna dag lijkt. Afgelopen maandag waren onze nieuwe matroos Gijs Koek en ik beiden jarig. Dat is altijd een beetje spannend aan boord, omdat je nooit weet wat de bemanning voor je in petto heeft. Van Fennardie mochten we kiezen wat voor taart we wilden. Gijs koos voor een soort cheesecake en ik, hoe kan het ook anders, voor gebakken eieren met spek! Beiden kregen we waar we om vroegen. 🙂

Omdat de zon wel heel erg haar best deed, gebruikten we de tent van het grootzeil om een zwembad te bouwen aan dek. Daar werd eerst wat sceptisch naar gekeken, maar nadat de eerste erin gesprongen was, zat het al snel helemaal vol!
En net toen iedereen een beetje ‘uitgezwommen’ was, werden er walvissen gespot. Bultruggen een paar honderd meter voor ons! Dus de koers iets verlegd om daar mooi langs te zeilen. Het bleken er een stuk of 5 en ze lieten even zien wat ze kunnen: Breaching, tailflapping en finslapping! Wat een prachtig gezicht is het toch om deze reusachtige zoogdieren te zien ‘spelen’!! Wij gingen net iets harder dan zij, dus langzaam maar zeker zeilden we dit spektakel voorbij. Na de lunch kwamen we weer bultruggen tegen, dit keer (onder andere) een moeder met een kalf. En moeder was duidelijk dingen aan het leren aan de kleine. Bijna synchroon breach-ten ze, keer op keer. Waanzinnig!!  Na het diner werden Gijs en ik naar beneden geroepen, werd er voor ons gezongen en kregen we nog cadeautjes ook! Allebei kregen we Snickers, M&M’s én en reep chocolade! Een top-verjaardag!!

Inmiddels zijn we een stuk verderop en varen we langs de eerste boorplatforms. De wind zakt er langzaam maar zeker uit, waardoor ook de snelheid wat weg begint te zakken. Maar aangezien we de eerste dagen zo’n lekkere gang hebben kunnen lopen, liggen we mooi op schema en is het helemaal niet zo erg als het even wat rustiger gaat. De verwachting is dat we ergens morgen door een stukje windstil gebied moeten om daarna een lichte bries op te pikken die ons naar onze bestemming zal gaan brengen. Rio, here we come!!