Onderwaterexpeditie

Onderwaterexpeditie

27 november 2023

Onderwaterexpeditie met de ‘Oosterschelde’

We zijn aangekomen in Punta del Este, Uruguay! Onderweg vanuit Rio de Janeiro hebben we weer van alles meegemaakt: heerlijk gezeild, af en toe een stukje gemotord, een enkele regen- en onweersbui, koude nachten waarin de eerste jassen, truien en mutsen weer nodig waren, en de eerste albatrossen die om het schip vlogen. We hebben zelfs een paar Mahi Mahi’s gevangen, die vervolgens door onze scheepskok zijn bereid.

Deze reis hebben we ook iets gedaan wat nog niet eerder met de ‘Oosterschelde’ is ondernomen. We zijn op onderwaterexpeditie gegaan! Ongeveer 50 zeemijl ten zuiden van Punta del Este bevindt zich een uniek stukje onderwaterwereld dat pas recent is ontdekt. Op een diepte van 20 meter is hier een steile onderwaterklif. De bodem gaat hier in één keer van 20 meter naar 28 meter diep. Deze onderwaterklif vormt het leefgebied van de “yellow lemon fish” (seriola lalandi). Omdat deze vis alleen lokaal voorkomt in Uruguay, heeft hij geen Nederlandse naam. De onderwaterklif waar deze vissoort leeft, strekt zich uit over een lengte van 40 zeemijl. Er is nog geen onderzoek gedaan naar dit leefgebied en tot vandaag waren er ook geen onderwaterbeelden van deze klif.

Met behulp van onze dieptemeter aan boord hebben we met de ‘Oosterschelde’ een aantal zoekslagen gemaakt om de klif te vinden. De kunst is dan om het schip op deze plek stil te leggen, zodat de ROV (onderwater drone) het water in kan en deze onderwaterwereld kan filmen. Bij de eerste poging voer de ROV al direct tussen de “yellow lemon fish”.